La plaça del Sol, al barri de Gràcia de Barcelona.
BCN Ciutat Digital

Barcelona, pionera en cocreació de serveis públics

 

 

The Lisbon Council - Think Tank for the 21st Century destaca, en el seu informe Co-Creation of Public Services: Why and How, l’experiència que va dur a terme el veïnat de la plaça del Sol a la Vila de Gràcia amb el guiatge de Mara Balestrini, directora general d’Ideas for Change i experta en interacció persona-màquina dins del projecte europeu Making Sense.

Es tracta d’una experiència pionera en l’àmbit de la cocreació de serveis públics en la qual hi ha participat, d’una forma molt activa, la ciutadania, però també els serveis municipals i les infraestructures tecnològiques urbanes amb la finalitat de resoldre conjuntament un problema de contaminació acústica o soroll al carrer.

Amb la combinació d’aquestes dues forces, s’ha obtingut una visió molt més completa de les necessitats de la ciutadania i això ha permès definir unes polítiques públiques molt més encertades per solucionar el problema.

 

Canvi de rol

Els ajuntaments s’enfronten a un canvi de rol molt important, que ha de tenir lloc al mateix temps que es duu a terme la transformació digital en la qual estan immersos.

En aquest procés, cal repensar quins serveis s’han d’oferir i com s’han de prestar per aconseguir que siguin realment útils per a la ciutadania. I aquest és un exercici que hem de fer amb la participació dels ciutadans i les ciutadanes. La cocreació de serveis públics és una peça fonamental d’aquesta transformació imprescindible per posar la ciutadania al centre de l’acció municipal.

Els processos de cocreació de serveis públics amb la ciutadania no són nous. Ja fa alguns anys que es van introduir com a procés per orientar els serveis públics vers les necessitats reals dels ciutadans i les ciutadanes. A Barcelona es van començar a treballar des de la iniciativa BarcelonaLab de l’Institut de Cultura, i van implicar-se en el procés la ciutadania i diverses organitzacions de l’ecosistema de la innovació digital de la ciutat.

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital