Turistes davant de la Sagrada Família.
BCN Ciutat Digital

‘Big Data’ per millorar la gestió del turisme

El regidor de Turisme i Empresa, Agustí Colom, ha presentat avui, dins del marc de la Smart City Expo World Congress 2016, els primers resultats d’un projecte pilot per al control de fluxos de visitants que s’ha desenvolupat al voltant de la Sagrada Família. Mitjançant la instal·lació de sensors wifi, GSM i càmeres 3D, s’han registrat i monitoritzat els desplaçaments durant quatre setmanes del mes de juliol, per tal de conèixer els perfils i patrons de comportament de les persones que visiten l’entorn del temple.

Aquesta iniciativa, que s’ha desenvolupat conjuntament amb Eurecat i la Fundació Mobile World Capital Barcelona, i amb el suport de GSMA, proporciona “informació molt útil per a la planificació i optimització dels serveis públics que es despleguen a la zona”, tant pel que fa a mobilitat, senyalització, agents cívics o, per exemple, per al llançament de campanyes específiques, ha explicat Colom.

El projecte ha de permetre la generació d’indicadors compartits que puguin millorar també l’oferta turística en matèria de gestió de recorreguts, horaris, ofertes més personalitzades en funció de l’origen o el perfil del visitant, etc.

Els primers resultats obtinguts, que han presentat la directora del programa de l’àrea de transformació digital de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, Bárbara Vallespin, i el director del Big Data Center of Excellence Barcelona, Marc Torrent, mostren els principals punts d’accés i sortida dels visitants. 

Un algoritme permet filtrar quines d’aquestes persones serien turistes, descartant-ne aquelles que passen per la zona durant menys de deu minuts o les que ho fan de manera repetida durant un període de més de set dies.

Colom ha remarcat la utilitat del projecte, que “és potencialment replicable a d’altres espais d’alta freqüentació, i que ens ha de permetre millorar la governança del turisme i la gestió dels seus impactes en el teixit urbà“. Alhora, “aquest és un clar exemple de com podem situar el desenvolupament tecnològic al servei de la qualitat de la vida de la ciutadania de Barcelona”.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital