BCN Ciutat Digital

Carrers d’energia: crida per trobar solucions innovadores que generin energia neta a partir dels paviments de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència d’Energia de Barcelona (AEB) i el programa i.lab, amb el suport de la Fundació BIT Habitat, llancen el repte “Paviments generadors” amb l’objectiu de descobrir innovacions per generar energia renovable a través d'infraestructures ja existents, en aquest cas el paviment de la ciutat.

Barcelona s’ha compromès, per al 2030, a reduir el 45% de les emissions per capita de gasos d’efecte hivernacle, respecte als valors del 2005, cosa que, entre altres, implica reduir el consum mitjançant mesures d’eficiència energètica i altres, incrementar la generació renovable en l’àmbit local i multiplicar per cinc la generació d’energia solar a la ciutat.

Per assolir aquests objectius, tanmateix, cal anar més enllà, i es vol analitzar si incorporar generació renovable als paviments de la ciutat pot fer-hi una contribució important. Barcelona té, aproximadament, 1.380 km lineals de carrers, amb una superfície d’11 km2 de calçades i 9 km2 de voreres, superfície que és superior als 17,64 km2 de terrats. A més, la ciutat està en procés de renovar una part important de les calçades.

 

Cobrir els usos i els consums de la ciutat

La solució ha de cobrir els usos i consums que ja hi ha a la ciutat, i no crear nous usos o consums d’energia. A més, s’espera que aquesta solució inclogui la instal·lació, evacuació i manteniment de l’electricitat que es generi, i que s’injecti a la xarxa pública de la ciutat.

El termini de presentació de propostes és fins el 26 de setembre de 2019. Un comitè multidisciplinari d’experts avaluarà les solucions presentades i se seleccionarà un guanyador, que s’anunciarà en l’Smart City Expo el novembre d’enguany.

La solució guanyadora rebrà un premi-subvenció de 30.000 euros per implementar un pilot a la ciutat de Barcelona. Per presentar la proposta, visita la secció i.lab del web Barcelona Ciutat Digital.

En cas que els resultats de la prova pilot siguin satisfactoris, es vol plantejar, a mitjà termini, la incorporació de paviments generadors en els processos de renovació de paviments de la ciutat.

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital