BCN Ciutat Digital

Dia i.lab: Barcelona aposta per la innovació urbana sostenible i social

El segon dia i.lab ha tingut lloc el 19 de març a Ca L’Alier, seu de la innovació urbana i ha comptat amb la participació de 70 persones del àmbit públic, privat, acadèmic i social.

A l’actualitat l’i.lab té cinc reptes en marxa en diferents fases i que involucren a diverses àrees municipals diferents. 

Durant la trobada, han donat el seu testimoni:

•    Carina Lopes (Fundació Mobile World Capital) sobre el repte Apoderament de la dona a la industria tecnològica, destacant com l’obertura en el plantejament del problema resulta en noves solucions i la col•laboració entre institucions incrementa l’impacte. Fase: implementació de pilots.

•    Eduard Cabré (Habitatge, Ajuntament de Barcelona), destacant la col•laboració amb la Ciutat de NYC pel repte BCN-NYC Affordable Housing Challenge i la importància de comptar amb un comitè d’avaluació integrat per experts de múltiples disciplines per a trobar les solucions més adients i complementaries. Fase: avaluació.

•    Xavier Serra (Abertis) sobre el repte de l’ús de les dades per optimitzar la gestió de la mobilitat als accessos a la ciutat, del programa DataCity, destacant com la col•laboració amb startups aporta noves visions. Fase: experimentacions.

•    Toni Navarro (Ecologia Urbana, Ajuntament de Barcelona) sobre el repte ‘Barcelona dona molt de joc’, destacant el suport rebut per introduir innovació al plec de manteniment d’àrees de joc infantil. Fase: redacció de plec de licitació. 

 

Contractació pública

Bona part d’aquests processos d’innovació s’acaben incorporant dins dels processos de contractació pública de l’Ajuntament, essent per tant la innovació urbana una eina important de promoció econòmica del seu teixit empresarial, principalment pimes i startups.

Sobre aquest aspecte ha versat la segona part de l’acte, moderada per Esteve Almirall (ESADE) i amb la participació de Bruno Vilarasau (Telefónica), Lluís Torrens (Drets Socials, Ajuntament de Barcelona), Mar Santamaria (300.000 km/s) i Anna Majó (i.lab).

En ella s’ha pogut copsar com les grans empreses treballen també amb innovació col•laborativa i com aquesta pràctica beneficia les pimes o start-ups facilitant-los l’accés al mercat dels seus productes innovadors.


S’ha parlat de la importància de comptar amb finançament per a la innovació, que permeti una estructura estable perquè les petites empreses realment puguin oferir serveis a l’Administració i no només fer-ho a través de contractes menors.

També s’ha constat com cada vegada més ciutats tenen laboratoris urbans que faciliten l’ús de les ciutats com a camp d’experimentació per a innovacions en serveis urbans i l’aprenentatge d’aquests pilots pot traslladar-se a la redacció de plecs en contractació pública fomentant la innovació empresarial i dins el propi Ajuntament.

 

Visió transformadora de l’Administració

La Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria, ha fet la cloenda de l’acte subratllant que:

•    L’i.lab té una visió transformadora de l’administració i no és una mera “reparació de problemes de manera tecnocràtica”. L’i.lab dona direcció a la innovació, posant al centre les necessitats de les persones, la inclusió social i la sostenibilitat ambiental
•    El camí de futur de l’i.lab es construir un ecosistema simbiòtic, introduint la cultura de l’experimentació dins del sector públic, combinant l’experimentació àgil amb l’impacte de llarg termini, i compartint metodologies d’innovació. 
•    L’objectiu es assolir un canvi sistèmic i de polítiques publiques. Es necessita inversió, així com introduir innovació a la contractació pública regular. 

Després d’un refrigeri de networking s’han presentat els resultats de les experimentacions dels reptes de dades i mobilitat del Programa Datacity. S’ha posat el valor de l’ús de les dades i de la col•laboració públic-privada per trobar nous enfocaments i solucions als reptes de mobilitat. 


Sobre l’i.lab

Barcelona vol donar respostes als nous reptes de ciutat i demandes de la ciutadania de manera oberta i col•laborativa. Per això des del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona es va posar en marxa l’i.lab, el laboratori per accelerar la innovació urbana, sostenible i social a través de la interrelació entre l'Administració, el sector acadèmic, empresarial i la ciutadania. 

barcelona.cat/i-lab  #BCNilab

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital