Trobada "El futur de l'alimentació urbana" del cicle DSIPLAY.
BCN Ciutat Digital

El futur de l’alimentació urbana: de consumidors a productors d’aliments

El futur de l’alimentació urbana, la sisena sessió del cicle DSIPLAY d’experiències d’innovació social digital, ha format part del programa de l’Smart City Week. La trobada ha estat cocreada amb el Fab Lab Bcn, que ha estrenat un dels seus nous espais per a l’ocasió, el Fab City Hub.

El debat ha girat al voltant del futur de l’alimentació, de molta rellevància avui dia, davant de la situació ecològica i la pressió demogràfica que suposa el futur proper per al planeta. S’estima que cap al 2050 caldrà produir un 70% més de menjar per alimentar tota la població, amb la saturació ecològica que això pot suposar.

A més, actualment es llancen 1,3 milions de tones de menjar cada any, mentre que un 10% de la població està desnodrida i el 30% de l’energia que es consumeix al món està vinculada amb la producció de menjar (des del cultiu, la producció i la manufactura fins al transport).

 

Proximitat i circularitat

En aquesta sessió de DSIPLAY hem pogut descobrir que hi ha altres i noves maneres d’enfocar la producció d’aliments i com la tecnologia hi pot ajudar. Les consignes són proximitat i circularitat, sostenibilitat de la terra i de l’ús de l’energia, empoderament de les persones i baixes emissions.

A Barcelona hi ha molts projectes que creuen que un canvi de paradigma en el model d’alimentació és urgent i, de fet, també en l’àmbit europeu. Això és el que promou el programa Foodshift 2030 de la Comissió Europea, del qual Barcelona és una de les nou seus d’acceleració: el canvi en els nostres hàbits i en la nostra dieta per fer una transició cap a un model d’alimentació més circular, sostenible i que es basi més en les verdures i menys en el consum de carn.

Projectes com Nextfood en són un bon exemple: una mena d’hivernacles aeropònics que no fan servir la terra per fer créixer les plantes, sinó un “fum” amb els nutrients necessaris per al correcte desenvolupament dels cultius. Això fa que el creixement de les plantes sigui òptim i precís, i és una solució per a països que no disposen de gaire hores de sol. També és un tipus de cultiu que es fa servir per a la producció de plantes per a la posterior fabricació d’aliments.

 

Robots per a microgranges

ROMI és un projecte de recerca europeu de robots per a microgranges. Aquestes finques, que es poden trobar tant a zones rurals, periurbanes, com urbanes, conreen una gran varietat de cultius en petites superfícies mitjançant pràctiques d’agricultura ecològica.

Aquestes explotacions han demostrat ser molt productives, sostenibles i econòmicament viables. Tanmateix, es fa molta feina manualment, la qual cosa resulta en unes condicions laborals difícils. ROMI desenvolupa una plataforma de robòtica oberta i lleugera per a aquestes microgranges, que facilita tasques com ara la reducció de males herbes o el control dels cultius amb informació detallada sobre l’estat de les plantes, la humitat o la maduració, amb l’objectiu d’augmentar l’eficiència de la terra i dels agricultors.

 

Restauració conscient

En la sessió es van conèixer exemples que ja s’estan portant a terme, com és el cas de Leka, que es defineix com a restaurant de codi obert. El que va començar com la reforma d’un local familiar integrant la fabricació digital per a la creació del nou mobiliari, a poc a poc ha esdevingut un restaurant 100% conscient en tots els seus processos.

Durant un temps van analitzar les quantitats de carn que feien sevir, les tones que generaven, les vegades que els transportistes els visitaven... És a dir, van mesurar tot allò mesurable al seu negoci. Les conclusions els han portat a modificar els seus processos i a transformar-se en iniciatives com ara produir els seus propis refrescos, planificar millor les compres, comprar animals sencers, convertir els residus en nous productes (sabó)...

Un veritable exemple que, si es vol, es pot, i que ser conscient no és necessàriament més car, ja que només consisteix a reubicar els esforços.

 

Producció de vi i aliments amb eines maker

En aquest camí de tornar als processos tradicionals de producció alimentària es troba The Winemakers, que es dedica a la divulgació de la producció tradicional de vi a través d’eines maker. La idea és empoderar la ciutadania amb tècniques de producció pròpia de menjar –no només vi– que no fa ni cinquanta anys eren habituals a les nostres cases.

La jornada es va tancar amb aquestes idees clau: la circularitat en la producció d’aliments, la proximitat i la necessitat de deixar de ser consumidors per tornar a esdevenir productors dels nostres aliments.

 

Trobada "El futur de l'alimentació urbana" del cicle DSIPLAY.
Trobada "El futur de l'alimentació urbana" del cicle DSIPLAY.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital