BCN Ciutat Digital

El LleialTec: vetllant per l’apoderament digital de les persones i col·lectius del barri de Sants

Fa anys que alguna cosa es mou en el si de la ciutat, un canvi de paradigma que ha modificat substancialment els rols tant de la ciutadania com de l’administració. La tradició participativa i autogestionària de Barcelona ve de lluny, està arrelada en els ateneus i les cooperatives de finals del segle XIX, però durant la darrera dècada, en multitud de projectes, molts veïns i veïnes han passat de ser usuaris de la ciutat a esdevenir-ne subjectes actius.

 

A tots els barris hi ha persones que reclamen espais per impulsar projectes comunitaris i els recursos necessaris per poder-los gestionar. Equipaments de gestió cívica, cessions temporals d’edificis o espais com els del Pla Buits són alguns dels molts resultats d’aquest canvi. Molts veïns i veïnes s’han fet seva la màxima que el moviment es demostra caminant i han començat a treballar en la construcció d’un model de ciutat diferent. Als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, aquest procés també s’ha deixat notar amb força. L’entrada del veïnat a Can Batlló l’any 2011 o l’estrena de la Lleialtat Santsenca com a equipament de gestió cívica, l’agost del 2017, han estat dues fites importants, entre moltes altres.

 

Però encara que el canvi en el “qui” és evident, entenent que s’han modificat els subjectes de la gestió, en el “com” encara queda molta feina per fer, és a dir, de quina manera i amb quines eines es pot fer la gestió d’aquests espais. En aquest context, la CELS, la Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca, l’entitat que hem creat per gestionar aquest nou espai conquerit pel veïnat, està impulsant el projecte “Equipaments lliures”.

 

A la Lleialtat Santsenca s’ha creat una comissió tecnològica, LleialtTec, que treballa per fomentar l'apoderament digital de les persones, col·lectius i entitats del barri. Un dels reptes principals d'aquest nou equipament és  portar els principis de l’acció comunitària a l’àmbit tecnològic i fer servir eines lliures i ètiques a l'hora de gestionar-lo i desenvolupar tasques de comunicació, de creació de contingut o d’emmagatzematge de dades. 

 

La Lleialtat vol esdevenir un banc de proves que pugui servir de referència per a totes les entitats i els equipaments de la ciutat que es plantegin recuperar la seva sobirania tecnològica i que comparteixin necessitats com la publicació d'activitats, la realització d'inscripcions, la reserva de sales o la facturació, comunes en la majoria d'equipaments de la ciutat. 

 

El projecte “Equipaments lliures” busca, d’una banda, conscienciar la ciutadania sobre la importància de la sobirania tecnològica, i, de l’altra, implementar infraestructures que permetin a la Lleialtat Santsenca obtenir el control de les seves dades i xarxes. Actualment, les principals eines d'organització democràtica són l'Àgora, un fòrum que serveix d'assemblea permanent en línia, i el Núvol, on s'emmagatzemen les dades. Totes dues eines són de programari lliure. 

 

L'accés a l’Àgora i al Núvol es defineix en funció de la participació de les veïnes i els veïns en la gestió de la Lleialtat. Tots els membres de la CELS tenen accés als documents del Núvol per llegir-los; i les persones que pertanyen a una o més comissions, també tenen accés per llegir i editar documents en línia. Amb aquestes dues eines es cobreixen les necessitats bàsiques de qualsevol entitat assembleària organitzada i, a la vegada, es garanteixen bones pràctiques de transparència. A banda d’aquestes eines, també s’han instal·lat sistemes operatius lliures als ordinadors de la Lleialtat i s’ha habilitat wifi amb punts d'accés reutilitzats i revitalitzats amb microprogramari lliure, a fi de fomentar el reciclatge i una economia digital sostenible.

 

També s’ha creat una aula d’informàtica, gestionada amb tècniques de manteniment lliures, conjuntament amb la Troca, un dels projectes allotjats a l’equipament, una escola d’adults comunitària. El muntatge de l'aula es va plantejar com un taller entre persones de les entitats de Sants.

 

La voluntat del projecte “Equipaments lliures” és que tot el que es fa sigui obert i replicable.  Per això, en el marc del projecte Lleialtec, s’ha creat una pàgina web que permet documentar i explicar-ne tots els processos: https://tec.lleialtat.cat/

 

Aquestes són alguns dels primers passos però encara queda molta feina per fer, com ara la creació d’un programari de gestió integral de l'equipament que permeti gestionar socis, reservar sales, facturar activitats o fer seguiment d'inventari; la instal·lació i la configuració de tallafocs; la implementació de la infraestructura de la Xarxa Guifinet; la configuració del SAI, o l’adquisició, la instal·lació i la configuració d'una infraestructura per allotjar serveis que reforcin la sobirania de l'equipament.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital