BCN Ciutat Digital

El poder de les persones

Barcelona posa al servei de la població la tecnologia i les dades i està canviant la manera en què l’Administració pública hi treballa. De fet, disposa d’un pla per liderar aquesta transició cap a la sobirania tecnològica.

Alhora que les “ciutats digitals” emergeixen arreu del món, Barcelona vol proporcionar un model global sobre com les noves tecnologies poden servir la ciutadania.

Oberta, justa, circular i democràtica, aquesta és una ciutat digital que no comença per la tecnologia “intel·ligent”, com ara la connectivitat, els sensors o les dades, sinó des de les preocupacions del dia a dia de la ciutadania.

La gent hi està compromesa: creant, debatent i repensant la seva pròpia ciutat. Però també està protegida: els drets digitals són prioritaris.

Darrere d’aquesta àmplia transformació digital es troben Decidim i Decode.

Decidim és una plataforma digital per a la participació ciutadana que treballa per construir una ciutat més oberta, transparent i col·laborativa. Aquesta plataforma de codi obert es pensa com a xarxa social per a la participació política.

Des del 2016, més de 40.000 persones s’han adherit al projecte de programari lliure. De les 13.000 propostes ciutadanes, el 70 % s’han introduït a les polítiques públiques municipals.

Decode és una eina descentralitzada que dona control sobre la informació personal. El seu objectiu és augmentar la consciència sobre el valor de les dades dins de la nostra societat digitalitzada i fomentar la sobirania digital.

La gent pot decidir col·lectivament i democràticament la direcció del canvi tecnològic i la innovació pública, i decidir quines dades vol mantenir en privat, o amb qui compartir-les i en quins termes.

Les dues plataformes treballen conjuntament per una democràcia realment participativa i per integrar la intel·ligència col·lectiva en el procés de presa de decisions polítiques, ja sigui habitatge assequible, mobilitat sostenible o canvi climàtic.

La idea és crear “comunitats de dades” que siguin propietat de la ciutadania per crear més valor públic i ajudar la ciutat a gestionar millor els serveis públics com el transport, l’assistència sanitària o l’educació.

En retornar el control a la ciutadania, l’Ajuntament pot posar en pràctica les necessitats a través de noves polítiques. S’ha posat en marxa el Pla Barcelona Ciutat Digital per tal que la ciutat pugui prendre aquestes decisions, i els estàndards ètics digitals són una mena de pacte social sobre les dades. El pas següent és col·laborar amb altres ciutats per crear una massa crítica.

La política pública ha de prioritzar les persones, invertint en la humanitat en el mateix grau que en la tecnologia. Com que moltes ciutats i governs es fixen en noves polítiques tecnològiques, Barcelona està preparada per obrir el camí.

 

Vídeo ► Francesca Bria, comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, es troba amb Arnau Monterde, líder de Decidim, a l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats.

Més videos sobre innovació social digital a Barcelona:

 

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital