BCN Ciutat Digital

Finalitzen els pilots d’Impulsem el Que Fas 2017

Amb les subvencions Impulsem el Que Fas, l’Ajuntament de Barcelona fomenta la Innovació Social Digital (DSI) mitjançant el suport a empreses i entitats amb impacte social en el territori a través de la tecnologia, i també promou la innovació de base recolzant, desenvolupant i augmentant la xarxa de projectes i organitzacions de DSI a la ciutat.

El 2017 es van subvencionar deu projectes amb un pressupost de 350.000€. Els projectes finançats van donar solució a un ampli ventall de necessitats d’alt impacte social com ara el reciclatge, la formació i la inclusió digital, la reducció de la bretxa digital —amb especial èmfasi en la perspectiva de gènere— o la lluita contra la pobresa energètica, entre d’altres.

 

Els pots conèixer a continuació:

Beepath, de Dribia:

Projecte per a incorporar la ciència a les escoles de Barcelona, on professorat i alumnat de 3r i 4t d’ESO han co-creat rutes sobre mobilitat i geolocalització al voltant dels seus centres escolars. Amb l'acompanyament d'un equip de professors universitaris, experts en anàlisis de dades, i professionals de l'educació de l'equip de Beepath, els alumnes han pogut analitzar el seu entorn i identificar-ne problemàtiques i propostes de millora. S’han fet 292 experiments amb 437 persones entre alumnat i professorat de deu centres educatius.

 

Ambaixadores i ambaixadors maker, de la  Fundació Pere Tarrés:

La finalitat principal del projecte és la inclusió i participació activa dels infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat en la transformació digital de Barcelona. Mitjançant la intervenció en centres socioeducatius s’ha  desenvolupat una prova pilot per apoderar un grup d’adolescents i convertir-los en els ambaixadors i les ambaixadores del moviment maker entre aquest col·lectiu i el veïnat del barri. S’han generat pop up Labs a cada un dels trescentres socioeducatius, amb la implicació de quaranta ambaixadors i ambaixadores d’entre dotze i catorze anys.

 

Makers per la inclusió, de Colectic:

Aquest projecte vol pal·liar l’anomenada bretxa digital de segon nivell, aquella que no es basa tan sols en l’accés a internet i a les tecnologies de la comunicació, sinó que també es fonamenta a dominar coneixements i tècniques avançades, reservades a la població amb un nivell adquisitiu mitjà-alt. A través de tres tallers a diferents escoles i les deu activitats de lleure realitzades, 132 persones, majoritàriament joves i menors en risc d’exclusió, s’han beneficiat del projecte.

 

Plataforma col·laborativa i social per a la reparació i reutilització dels residus per a empreses i l’Administració pública, de Pangea:

Creació d’una plataforma col·laborativa i social amb la finalitat de reparar i reutilitzar els residus per a empreses i per a l’Administració pública, i d’un servei d’autorestauració i reutilització d’acció comunitària i solidària adreçada a la ciutadania, a les comunitats procomú i als centres educatius que practiquin l’aprenentatge-servei. S’ha aconseguit impactar a vint entitats i 32 entitats han estat beneficiàries d’equips reutilitzats gràcies als més de 1.300 dispositius rebuts.

 

App TimeOverFlow (versió per a mòbils), de l’Associació pel Desenvolupament dels Bancs de Temps:

S’ha elaborat i posat en marxa una aplicació per a dispositius electrònics que faciliti la gestió i la participació de les persones en els bancs de temps. L’app se l’han instal·lat 278 persones, i tant l’app com la web TimeOverFlow la fan servir més de 1.200 persones.

 

“Hackaton dades x dones”, de l’associació Iniciativa Barcelona Open Data:

Aquest projecte té com a objectiu cocrear solucions digitals amb tecnologies i dades obertes que contribueixin a promoure l’economia de les cures, amb criteris d’igualtat efectiva de les dones i de corresponsabilitat als barris de les Corts, Sarrià i Sant Genís. 

 

“Can guifi. Monitorització contra la pobresa energètica”, de l’Associació per l’Expansió de la Xarxa Oberta:

És un projecte tecnologicosocial que posa en funcionament, en dues finques de Barcelona, un sistema complex de monitoratge i sensorització de dades obertes basat en la xarxa oberta lliure i neutral guifi.net. Aquest projecte generarà un equip de monitoratge del consum energètic dels diferents electrodomèstics i edl sistema infraestructural dels habitatges pilot. Gràcies al projecte s’han produït quaranta kits de control energètic amb més de cent persones beneficiàries.

 

Raval Data Commons, d’Eticas:

El projecte planteja pilotar al Raval un model de dades col·laboratives responsable que generi valor per a l’ecosistema de barri. S’han redactat dos manuals gràcies a les quinze entrevistes realitzades a través de quatre grups focus.

 

Programa pilot de xarxa oberta de l’internet de les coses, de l'Associació Free Knowledge Catalonia:

Programa de pilots amb l’objectiu de difondre i promoure la reflexió sobre les possibilitats que una xarxa de telemetria oberta i neutral pot tenir a l’hora d’escalar serveis ja existents per a la ciutadania, generar noves possibilitats per a entitats i empreses de serveis de la ciutat o apoderar la ciutadania (incloent-hi l’impuls del paper de la dona en l’àmbit de les TIC). Amb aquest objectiu es van convocar dos hackatons, s’han fet trenta tallers formatius i s’ha instal·lat una xarxa de dotze antenes a la ciutat de Barcelona.

 

Els projectes del 2018 s’estan engegant ara mateix i són els següents:

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital