Quart taller del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
BCN Ciutat Digital

Hem celebrat el quart taller del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”

A principi de juliol s’ha celebrat el quart taller del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”, a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC).

Aquest és un dels dos pilots que s’estan fent a la ciutat de Barcelona, en el qual els usuaris fan servir sensors mediambientals Smartcitizen kit 2.1 (SCK) que recopilen dades com ara els nivells de soroll i la contaminació.

Aquests sensors se situen dins i fora de casa dels participants. La tecnologia DECODE els permet xifrar i controlar quina informació es comparteix amb qui i en quines condicions. Per fer-ho, es generen diverses versions de les mateixes dades amb diferents nivells de detall i s'encripten per compartir-les amb diferents grups de persones, anomenades comunitats. Aquest pilot es fa en col·laboració amb les entitats locals Ideas for Change i FabLab Barcelona.

 

Aprendre a configurar i instal·lar els sensors

Després d’unes sessions inicials en què s’ha treballat la importància de les dades i s’han acordat els criteris de compartició i privadesa que han de seguir les mateixes dades dins de la comunitat, en la darrera sessió la comunitat va aprendre a configurar i instal·lar els sensors SCK.

Abans d’aquest quart taller, els usuaris fa gairebé dues setmanes que tenen els sensors instal·lats als seus domicilis i les dades ja s’estan compartint segons els criteris de privadesa que van establir.

Per això, en aquesta sessió els usuaris van poder raonar sobre la sobirania de les dades i detectar les primeres problemàtiques respecte a la qualitat de l’aire i el soroll a la ciutat, i també van poder explorar les seves dades i detectar els primers patrons gràcies a la plataforma que desenvolupa al projecte DECODE, anomenada BarcelonaNow.

 

DECODE

El projecte DECODE és un projecte finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon 2020, en què participen quinze socis de sis països diferents, amb l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) de l’Ajuntament de Barcelona com a coordinador del projecte.

DECODE va néixer per donar resposta a la ciutadania sobre la pèrdua de control de la seva informació personal a internet. Té com a principals objectius donar als ciutadans i les ciutadanes el poder de tenir el control de les seves dades personals i compartir-les en els seus propis termes, al mateix temps que promou les dades generades i recollides per la ciutadania com un bé comú amb proteccions de privadesa adequades.

Per poder implementar aquestes mesures s’han desenvolupat quatre pilots, dos a la ciutat de Barcelona i dos a Amsterdam. Per a més informació podeu consultar aquí.

Entitats que estan participant en l’organització i la producció d’aquest pilot:

 

Quart taller del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Quart taller del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Quart taller del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Quart taller del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital