BCN Ciutat Digital

IdEATó: treballant per una alimentació sana i sostenible a Barcelona

Dins del marc de la primera Biennal Ciutat i Ciència, cent estudiants del programa STEAM a les aules, liderat per Barcelona Activa i el Consorci d’Educació de Barcelona, es van reunir el passat 7 de febrer al Parc Científic de Barcelona per proposar solucions als reptes sobre alimentació saludable i sostenible que es plantegen a la ciutat de Barcelona.

El programa i.lab del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona ha col•laborat amb la Fundació Alícia en la definició dels reptes i la dinamització de la jornada per proposar idees, prioritzar-les i desenvolupar-les. 

També han col•laborat en el projecte el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Durant el matí, vam realitzar dinàmiques participatives d’innovació liderades per Tandem Social per tal de trobar solucions a quatre reptes presents a la ciutat. 

 

Idees, intercanvi i debat

 

En primer lloc, vam estar pensant com podem aconseguir que els joves barcelonins tinguin una alimentació saludable, augmentant productes essencials com la fruita, la verdura, les llegums o el peix a les seves dietes.

A continuació, vam reflexionar sobre accions enfocades a reduir el malbaratament d’aliments. També vam pensar solucions per evitar l’excés de plàstic, per exemple, en productes processats, embolcalls d’aliments i recipients d’un sol ús. Finalment, vam buscar formes a través de les quals les TIC ens poden ajudar a millorar en tots aquests aspectes. 

Aquests reptes es van idear en grup, es van desenvolupar a través de l’intercanvi i el debat, i finalment es van presentar davant de totes les persones presents a l’acte. 

 

Menús amb talles

 

Arran de les diferents dinàmiques, van sorgir idees com ara receptes originals per augmentar la quantitat de fruites i verdures que mengem diàriament, o sistemes de venda mitjançant màquines expenedores amb envasos reutilitzables; la incorporació de talles als plats i menús dels restaurants per poder demanar en funció de la gana que tingui cadascú; aplicacions informàtiques on en introduir ingredients saludables s’obtinguessin receptes atractives per als més joves; o la donació dels àpats sobrants dels menjadors escolars a famílies en situació de vulnerabilitat. 

En totes les idees van destacar l’originalitat, la solidaritat i el respecte pel medi ambient. 

La jornada va acabar amb una innovadora enquesta en línia en directe amb dues preguntes. A la primera, els i les estudiants van poder compartir amb la resta quins canvis que farien a partir d’ara per poder fer de Barcelona una ciutat amb una alimentació més sana i sostenible. A la segona, van haver de definir, amb una paraula, la idEATó. Les més repetides van ser “divertida”, “interessant” i “reflexiva”.
 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital