Codi font.
BCN Ciutat Digital

Impulsem el codi obert a les ciutats

Els dies 5 i 6 de juny, l’Ajuntament de Barcelona ha participat en les jornades de treball Open Source City Forum, organitzades per l’Ajuntament de París i a les quals també han assistit les ciutats de Lió, Los Angeles, West Hollywood i Baltimore. Per tant, Barcelona no és l’única ciutat que posa la tecnologia al servei dels seus habitants, sinó que cada cop més ciutats segueixen aquesta tendència.

El resultat d’aquestes jornades ha estat fer el primer pas per crear una nova coalició internacional que tindrà com a objectiu impulsar el codi obert a les ciutats.

Com que ja hi ha iniciatives en aquest àmbit, es buscarà la fórmula per a una simbiosi perfecta i es treballarà en un esborrany de declaració per afavorir l’adhesió del màxim d’entitats implicades en aquest àmbit.

A l’Open Source City Forum també han estat presents les següents fundacions i entitats internacionals:

  • Linux Foundation (Jim Zemlin, director executiu): ha aportat els coneixements de la fundació davant la necessitat de les ciutats de crear comunitats a l’entorn dels projectes de codi obert.
  • Eclipse Foundation, que, a més del conegut IDE per desenvolupar programari, comprèn altres sectors, com programari de la internet de les coses (IoT).
  • Red Hat: Michael Tiemann, vicepresident d’afers de codi obert, ha recalcat la importància de la comunitat, en què definir un codi de conducta i un estàndard és essencial.
  • VideoLAN és l’associació nascuda arran de l’èxit del popular reproductor de vídeo VLC. El seu president i autor del VLC, Jean Baptiste-Kempf, ha explicat que una de les claus del seu èxit ha estat situar com a principal requisit fer la gent feliç.
  • OW2: Cedric Thomas, CEO d’aquesta organització de codi obert europea i alhora global, amb experiència en comunitats, governança i bases de codi (codi font, polítiques i documentació), ha explicat com ha evolucionat el codi obert des d’uns inicis més idealistes fins a l’actualitat, en què grans corporacions hi han vist negoci i intenten acumular-ne el màxim de possible.
  • FIWARE (Ulrich Ahle, CEO, i Juanjo Hierro, CTO) és una fundació que treballa desenvolupant estàndards de connectivitat (Connecting Europe Facilitiy, CEF) i que amb la tecnologia Context Broker busca trencar els departaments estancs (silos) de les grans ciutats. Han mostrat molt d’interès per la plataforma barcelonina de la internet de les coses Sentilo, que ha tingut molt d’èxit.

 

Lutece

La ciutat de París està impulsant la plataforma Lutece (AGPL3.0), un marc (framework) lliure de gestió de continguts programat en Java, que dona servei als ciutadans de París i a ciutats de la seva àrea d’influència des del 2002. París ha compartit aquesta experiència a les jornades amb l’objectiu de desenvolupar sinergies conjuntes en el futur.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital