BCN Ciutat Digital

Innovació orientada als reptes de la ciutat

Avui, Barcelona té un gran repte: resoldre les necessitats de la ciutat des de la innovació. Això ho porta a terme amb una mentalitat de “zona de jocs”, oberta a col·laboració.

La tecnologia hauria de ser un facilitador i accelerador. En el passat, l’Administració solia ser l’únic proveïdor de solucions, i no escoltava les persones, però ara s’està apoderant la ciutadania i les empreses a través de la tecnologia. L’Ajuntament ho encoratja a través de la innovació oberta a les ciutats i l’impuls d’empreses digitals amb impacte social positiu, com ara models col·laboratius i plataformes cooperatives.

La població està augmentant. Com a ciutats que encaren nous reptes, és important tenir laboratoris urbans i espais per a l’experimentació, on la gent pugui repensar la ciutat de manera inesperada i imprevisible.

El laboratori i.lab té les oficines a una antiga fàbrica de pintures del Poblenou. Actualment, és un centre d’innovació urbana, social i sostenible, un exemple de recuperació del patrimoni industrial de Barcelona per a nous usos.

El projecte i.lab treballa amb empreses, startups i universitats per provar noves solucions, promoure l’ús ètic i responsable de les dades i la tecnologia i l’intercanvi obert amb altres ciutats. És en aquests espais on s’estimulen les idees per fomentar la col·laboració entre els sectors públic, privat, social i acadèmic.

A més d’ajudar la ciutadania a crear espais físics i esdeveniments per conèixer tecnologies de prova (com ara OuiShareFest i la Maker Faire), l’Ajuntament entén la importància de finançar projectes de base.

La política pública s’ha de centrar en la ciutadania per ser efectiva i eficient. Amb les subvencions “Impulsem el que fas”, s’ha invertit mig milió d’euros en projectes de tecnologia cívica i d’innovació social digital.

El poder transformador de la compra pública és enorme, ja sigui social, verda, amb perspectiva de gènere o compra innovadora, ja que representa un 17 % del PIB a Europa.

Hi ha molts ulls posats sobre Barcelona i sobre com el seu programa digital interactua amb altres ciutats. Tot i que les missions poden ser diferents, les ciutats comparteixen els mateixos reptes. Barcelona considera que l’única manera de treballar és fer-ho internacionalment.

 

Vídeo ► Albert Cañigueral, connector de OuiShare Barcelona, que fa servir la innovació estratègica per crear ponts amb l’economia col·laborativa, es troba amb Anna Majó, directora d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, a l’i.lab ubicat a Ca l’Alier.

Més vídeos sobre innovació social digital a Barcelona:

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital