BCN Ciutat Digital

Jornades Matí Maker 2017

El dimecres 13 de desembre va tenir lloc la primera trobada de comunitats relacionades amb la innovació social digital, la manufactura digital i el món maker (o del fem-ho) a l’espai Roc35, al Poblenou. L’objectiu principal de l’esdeveniment és crear un nou punt de trobada periòdica i breu on es puguin actualitzar les activitats que les diferents entitats duen a terme i les accions de suport realitzades i previstes en el marc del pla “Barcelona, ciutat digital”.

 

Francesca Bria, comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar la importància de ser capdavanters en la quarta revolució industrial, que actualment es produeix arreu del món. Segons la comissionada, perquè sigui un èxit, “la revolució ha de tenir un clar paper social i un alt impacte sobre les necessitats de la ciutadania”.

 

A continuació Anna Majó, directora tècnica d’Innovació Digital de Barcelona Activa, va informar de totes les accions de suport que s’han dut a terme durant el 2017 en el marc del pla “Barcelona, ciutat digital” i les que estan previstes per a l’any vinent. Majó va destacar els resultats provisionals de la línia de subvenció “Impulsem el que fas 2017”, amb una modalitat específica per a projectes amb una vessant clara d’innovació social digital i un pressupost de més de 500.000 euros. D’altra banda, com a accions de suport previstes per al 2018, va destacar la participació de l’Ajuntament de Barcelona en el projecte europeu “Horitzó 2020 DSISCALE”. L’objectiu principal d’aquest projecte és cercar noves formes d’escalatge i de replicació de les comunitats i iniciatives relacionades amb la innovació social digital a través d’un seguit de clústers temàtics. L’Ajuntament de Barcelona crearà i liderarà el clúster de ciutats, i això tindrà un impacte clar en les comunitats relacionades amb la innovació social digital de la ciutat.

 

Posteriorment Albert Martín, que treballa amb el Departament de Foment de la Participació de l’Ajuntament de Barcelona, va explicar l’estat del procés de participació ciutadana “Repensem el 22@, un procés participatiu dirigit al veïnat del conjunt de barris del Poblenou i del Besòs i el Maresme, i que té per objectiu desenvolupar una diagnosi compartida de reptes i necessitats i una proposta estratègica per repensar el districte 22@. Moltes de les entitats que treballen en la innovació social digital tenen la seu al districte 22@ i, per tant, es veuran directament afectades per les conclusions d’aquest procés participatiu. És per això que Martín va fer una crida al col·lectiu perquè participi en cadascuna de les seves fases. Més concretament, va demanar la participació activa en l’enquesta dirigida al veïnat i als treballadors del districte que es llançarà a principis d’any i també en la sessió de debat específica per al col·lectiu que es realitzarà entre els mesos de febrer i març.

 

Tot seguit es va donar la paraula als diferents col·lectius que formen la comunitat. Primerament, Luciana Asinari, de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), va explicar les novetats al voltant de la Maker Faire 2018, que tindrà lloc el juny. Aquesta fira, que enguany celebrarà la segona edició, és un punt de trobada de la comunitat maker i de la manufactura digital en què participen experts internacionals per debatre els últims resultats en educació, societat i economia; en la primera edició la van visitar més de deu mil persones. Asinari va anunciar que pròximament es farà una crida al col·lectiu maker de la ciutat perquè hi exposi les seves creacions. Posteriorment hi va haver un torn d’exposició de projectes incipients creats a la ciutat. Arianna Mazzeo, professora de l’escola de disseny Elisava, va presentar el màster que dirigeix a la mateixa escola, Masterlab in Service Design Systems, i el laboratori d’innovació i de sostenibilitat social Desislab Elisava. Gabriela Pérez, d’Aquapioneers, va presentar el projecte d’aquaponia que duen a terme: un sistema sostenible de producció de peixos i plantes per al consum alimentari que combina l’aqüicultura amb la hidroponia en un medi simbiòtic. Joaquim Garcia va presentar la iniciativa OpenStreetMap, un projecte col·laboratiu per crear mapes de contingut lliure usant dades obtingudes mitjançant dispositius GPS mòbils, ortofotografies i altres fons de dades. Daniel Cruz, de la cooperativa Tangencial, va anunciar una nova edició de la Fira de Recursos i Iniciatives Comunitàries i Socials (FRICS), que tindrà lloc el 2 de juny de 2018. Òscar Martínez, de Maker Convent, del Centre Cívic Convent de Sant Agustí, va explicar la proposta europea Mashing, un projecte d’economia social circular que es desenvoluparia mitjançant proves pilot en ciutats relativament petites que formen part de l’àrea metropolitana d’una ciutat més gran a fi de poder-ho traslladar ràpidament a la ciutat gran en cas que les proves pilot siguin un èxit. Ali Siam va explicar el projecte d’escola que duu a terme juntament amb els seus col·laboradors, Factoría F5. L’escola aposta per capacitar digitalment joves, especialment dones, en risc d’exclusió aplicant el model francès, que ja s’ha provat amb èxit. Finalment, Juan Manuel Umbert va parlar del que fan a Moodbytes, un projecte amb un enfocament revolucionari en el disseny d’aliments que utilitza una nova metodologia en què la manufactura digital té un paper crucial.

 

Com a clausura de l’esdeveniment, Marc Pérez-Batlle, de l’oficina de la comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, va presentar un recull dels diferents punts que van sorgir al llarg de les intervencions dels participants i va instar la comunitat a coorganitzar les edicions futures d’aquest esdeveniment, si cal amb el suport de l’Ajuntament. En particular, es va decidir que s’organitzaria una taula de coordinació per a les edicions futures de la trobada, la qual en determinaria els espais i els continguts.

Finalment es va dedicar un temps al treball en xarxa, durant el qual el restaurant Leka, que segueix la filosofia de la revolució industrial 4.0, va convidar els assistents a esmorzar.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital