
La CC4DR posa en marxa el Marc de governança dels drets digitals
La Coalició de Ciutats pels Drets Digitals (CC4DR) ha celebrat la seva primera reunió política el 14 i 15 d’octubre a Amsterdam. Amsterdam, Barcelona, Bordeus, Londres, Milà, Berlín, Brussel·les, Sofia, Tirana, Utrecht i Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) s’han reunit per reforçar ambicions en matèria de drets digitals i establir l’estratègia futura de la Coalició.
Durant la reunió, els membres de la Coalició han començat a treballar el Digital Rights Governance Framework (Marc de governança dels drets digitals), que proporcionarà eines a les ciutats que vulguin desenvolupar polítiques relacionades amb els drets digitals. La primera versió d’aquest document es publicarà el 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, i es provarà en diverses ciutats a partir del gener del 2022.
Touria Meliani, tinenta d’Art i Cultura i de la Ciutat Digital d’Amsterdam, ha afirmat a la conferència inaugural que “és necessari organitzar-se a favor de l’interès públic, sobretot en un moment en què les grans empreses tecnològiques tenen tanta força i en què la digitalització està afectant tots els àmbits de les nostres vides”. “Tenint en compte l’agenda internacional i la de la UE, és el moment de fer-nos sentir”.
Laia Bonet, tinenta d’alcaldia de l’Àrea d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports, Coordinació Territorial i Metropolitana de Barcelona, ha descrit la reunió com un “moment clau per mirar enrere i aprendre del que hem viscut durant l’últim any i mig, però també per mirar endavant i construir una agenda renovada i comuna per a la Coalició”. També ha destacat la necessitat “d’elaborar una estratègia sobre com la Coalició pot ser més eficaç a l’hora de configurar les agendes digitals a Europa i a l’estranger per protegir els drets digitals” i de “fer avançar la Coalició reforçant-ne la dimensió humana”.
En els últims anys, les ciutats de la Coalició han col·laborat, han compartit coneixement i han arribat a acords per defensar i protegir els drets digitals en l’àmbit local i internacional. La Coalició ha impulsat, per exemple, el Registre d’algoritmes, el projecte “Citizen Voices”, l’“Applied Digital Rights Initiative” o l’Observatori Global d’IA Urbana. Les conclusions i aprenentatges d’aquests projectes quedaran reflectits i es desenvoluparan al Digital Rights Governance Framework.
Per a més informació sobre els projectes de la CC4DR, llegiu aquesta revista digital de la Coalició. Per contactar amb la Coalició, escriviu a pboet@bcn.cat o milou.jansen@amsterdam.nl.