Trobada dels membres de la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals a Barcelona el novembre del 2019.
BCN Ciutat Digital

La Coalició de Ciutats pels Drets Digitals ultima la seva Estratègia 2020 a Barcelona

El 19 de novembre es va celebrar a Barcelona la segona reunió de membres de la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals, amb un total de quinze ciutats presents. Vam aprofitar l’oportunitat per reflexionar sobre l’any passat i el proper i per finalitzar l’Estratègia 2020 de la Coalició.
 

Mirant enrere

Durant el primer any de la Coalició es va establir una base àmplia per continuar desenvolupant-la. Fins ara, 45 ciutats han confirmat formalment el seu suport als cinc principis de la Coalició. La seva política digital té en compte de manera proactiva els drets digitals i implementa solucions cocreades que compleixen aquests drets.

La primera reunió de membres el juny va aconseguir adaptar les seves ambicions a les expectatives i necessitats de la ciutat. Diversos seminaris en línia informatius sobre la intel·ligència artificial a la ciutat i els principis relacionats amb les dades en acció van demostrar ser útils a l’hora de compartir coneixements i encetar debats.

El taller sobre l’ètica en la intel·ligència artificial celebrat a Hèlsinki va ser el següent pas productiu en les col·laboracions entre ciutats i va donar com a resultat les guies sobre l’ètica en la intel·ligència artificial de Londres i Hèlsinki. Durant el proper any es crearan més productes com aquest amb l’ajuda del grup de treball “Noves tecnologies”.

Segons les necessitats de les ciutats, s’han creat quatre grups de treball:

 • Noves tecnologies: preveure la responsabilitat en implementar noves tecnologies a la ciutat. La intel·ligència artificial com a primer enfocament.
 • Tecnologies obertes: elaborar polítiques destinades a millorar els drets digitals mitjançant l’ús de tecnologies obertes.
 • Economia de dades: treballar en pro d’una posició política sobre el paper de les ciutats en l’economia de dades.
 • Inclusió digital: prioritzar les iniciatives d’accessibilitat digital per avançar en la inclusió social.

   

Mirant cap al futur. Pròximes fites

L’enfocament principal serà l’elaboració de productes finals, l’aprenentatge mutu i la implementació local. La propera fita serà la reunió de membres que tindrà lloc el juny a Amsterdam en què les ciutats presentaran les seves qüestions d’aprenentatge, iniciatives i productes finals.

El proper any a Barcelona es lliuraran premis a les iniciatives i col·laboracions més impactants de les ciutats membres.

D’altra banda, es crearà una plataforma de coneixements en línia sobre drets digitals. I treballarem per aconseguir una representació més global i atraurem activament ciutats petites i mitjanes com a membres.

L’Estratègia 2020 de la Coalició està integrada per 40 accions, 10 objectius i 4 metes:

Metes polítiques impulsades per grups de treball

 • Productes finals i iniciatives conjuntes. Les ciutats membres han elaborat productes finals i col·laboracions concretes sobre els temes següents: tecnologies obertes, noves tecnologies (intel·ligència artificial), economia de dades i inclusió digital que donen suport a la implementació local.
 • Formar els responsables de formular polítiques digitals. Les col·laboracions entre ciutats tracten qüestions locals d’aprenentatge i aprenen posant-les en pràctica.

Metes de la Coalició impulsades per l’equip principal

 • Formar la Coalició. Almenys 120 ciutats dels cinc continents són membres de la Coalició, amb més de cent projectes demostrables per promoure els drets digitals; a més, les ciutats membres col·laboren estretament per aprendre les unes de les altres.
 • Assolir un impacte internacional. Les polítiques internacionals de diverses organitzacions regionals i mundials cada vegada tenen més en compte els drets digitals en els casos d’ús i les posicions de les ciutats membres.

Feu clic aquí per consultar l’Estratègia 2020 i poseu-vos en contacte amb nosaltres per unir-vos a la Coalició. Podeu col·laborar com a ciutat membre o començar un projecte amb nosaltres com a col·laborador associat. Junts farem realitat els objectius del 2020.

Per tal de dur-ho a terme, emprenem una acció col·lectiva i la implementació local mitjançant:

 • Lideratge de la ciutat en tecnologia = implementació local i suport mutu. Apliquem el coneixement expert en el context pràctic de la ciutat per fer front als reptes de manera col·laborativa.
 • Comunitats de pràctica i coneixement = acció col·lectiva i compartir coneixements. Formem grups de treball i associacions centrats en temes de drets digitals rellevants per a les ciutats membres.
 • Posicionament i política internacional = Unir les nostres veus > Divulgació i promoció de la política. Recopilem casos d’ús locals i experiències per influir en la política internacional.

 

Pròxims esdeveniments

El març estaran presents a la Milano Digital Week 2020 amb sessions de treball sobre drets digitals i debats.

Més informació en el blog Cities for digital rights.

 

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital