Un moment del tercer Dia i.lab, celebrat a Ca l'Alier.
BCN Ciutat Digital

La innovació urbana, una necessitat a les grans ciutats d'Europa

La innovació urbana és imprescindible per al desenvolupament de les grans ciutats europees. Aquesta va ser la principal conclusió del debat celebrat en el marc del Dia i.lab al centre Ca l’Alier de Barcelona, el 18 de novembre passat.

En la xerrada “Labs urbans. Innovació col·laborativa a Europa” van participar representants d’i.lab, el programa de l’Ajuntament de Barcelona per accelerar la innovació urbana, i de tres dels principals laboratoris d’innovació urbana (labs) del continent: Amsterdam, Aarhus (Dinamarca) i Dublín.

Paula García, consultora d’Idencity, en col·laboració amb l’i.lab, va dirigir un estudi sobre bones pràctiques de labs d’innovació en ciutats de tot el món, el qual demostra que es tracta d’un fenomen recent, global i en expansió per transformar les ciutats i posar la ciutadania al centre. El resum de l’estudi està disponible aquí

 

Situar la innovació a l’agenda pública

 “El sector públic no està pensat per prendre riscos, però la innovació en l’àmbit urbà és necessària”, va recalcar Anna Majó, directora d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona. Barcelona és pionera en matèria d’innovació a la ciutat, ja disposa d’un departament des del 2008. “Hem aconseguit situar la innovació a l’agenda pública”, va afegir Majó, que va emfatitzar la tasca d’i.lab com a centre de detecció de les necessitats de la ciutadania i per donar solucions adaptades, amb la tecnologia adequada i en col·laboració amb l’ecosistema. 

Tant Majó com els representants dels altres laboratoris van insistir en la importància d’involucrar la ciutadania en el procés de canvi del model urbà. En aquest sentit, Anne Vest Hansen, cap del departament ITK lab and Centre for Innovation d’Aarhus, va afirmar: “Per a nosaltres, és molt important tractar la innovació com un aspecte molt valuós i amb una aplicació pràctica. Per saber-la aplicar a la ciutadania, cal tenir-ne un bon coneixement”.

El centre danès es diferencia per la seva incidència en aspectes climàtics, ja que ha plantejat ser una ciutat completament lliure d’emissions de carboni per a l’any 2030.

 

Smart City Programme de Dublín

Aquesta tendència també la segueix l’Smart City Programme de Dublín, una iniciativa entre quatre autoritats locals que busca resoldre reptes de la ciutat a partir de plans multianuals.

“El nostre objectiu principal és reduir l’escletxa que hi ha actualment entre alguns departaments de l’Administració que no saben com aplicar les innovacions”, va assegurar Jamie Cudden, director de l’Smart City Programme.

Per la seva banda, l’equip d’innovació de l’Ajuntament d’Amsterdam destaca per crear un programa que introdueix innovació basada en reptes de ciutat a la contractació pública, amb l’objectiu d’apropar les petites empreses a l’Administració pública. Les empreses emergents reben formació i acompanyament que ja s’ha estès a una dotzena de centres dels Països Baixos. Minouche Kramer, CTO de l’equip d’innovació, va declarar que, més enllà de la influència en la ciutat, aquests projectes estan tenint un gran impacte dins les mateixes organitzacions.

 

Quàdruple hèlix

Amb vista al futur d’aquests laboratoris, els ponents van estar d’acord a l’hora d’assenyalar la importància de treballar tots els vèrtexs de la quàdruple hèlix (els sectors públic, privat, social i acadèmic) i la necessitat de donar grans marges de temps als projectes per assegurar-ne l’èxit.

Un moment del tercer Dia i.lab, celebrat a Ca l'Alier.
Un moment del tercer Dia i.lab, celebrat a Ca l'Alier.
Un moment del tercer Dia i.lab, celebrat a Ca l'Alier.
Un moment del tercer Dia i.lab, celebrat a Ca l'Alier.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital