Diputació de Barcelona.
BCN Ciutat Digital

La plataforma de sensors i actuadors de Barcelona, Sentilo, ja l’utilitzen altres ciutats i administracions

La plataforma de sensors i actuadors de codi obert Sentilo, desenvolupada per Barcelona, ja està essent utilitzada per diferents ciutats i administracions públiques. A més, una cinquantena de ciutats i empreses han mostrat el seu interès per instal·lar-se la web de Sentilo.

Coincidint amb l’IoT Solutions World Congress, l’Ajuntament de Barcelona ha donat a conèixer l’acollida que ha tingut aquesta plataforma, que utilitza programari lliure i una arquitectura segura, garanteix la privacitat i permet que qualsevol ciutat la pugui utilitzar per interconnectar els sensors i actuadors que desplegui.

En la inauguració de l’IoT Solutions World Congress, la comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria, ha posat en relleu “l’èxit que està tenint Sentilo, la plataforma per a la gestió de la  (IoT ) a la ciutat”. “És important i està alineat amb els principis del Govern municipal i del Pla digital, ja que és una peça clau dels  que es volen impulsar”, ha afegit Bria.

Sentilo està desenvolupada íntegrament amb components de programari lliure, amb l’objectiu que qualsevol ciutat o comunitat pugui utilitzar la plataforma.  Sentilo aïlla les aplicacions que utilitzen les dades de la capa de sensors que les subministra i té un caràcter modular. Per això, qualsevol ciutat o empresa pot aportar codi per connectar-hi un nou tipus de sensor. O incorporar-hi noves funcionalitats per tal de construir aplicacions interoperables que es basin en les dades publicades a través de Sentilo.

L’objectiu és proporcionar a totes les ciutats del món que ho vulguin una plataforma funcional, oberta, interoperable i fàcilment ampliable, d’acord amb el model del programari lliure.

A més, la comunitat Sentilo vol ser un lloc de trobada on ciutats i empreses puguin col·laborar per millorar la plataforma, donar-hi suport o desenvolupar negocis al voltant de Sentilo.

 

 

Sentilo, en altres ciutats i administracions

A més de Barcelona, les ciutats i administracions públiques que ja utilitzen Sentilo són:

 

Terrassa 

Té més de 1.500 sensors connectats a la seva instància de Sentilo, on, per exemple, fa el seguiment del buidatge dels contenidors de residus, el consum energètic d’alguns edificis municipals o l’ocupació dels aparcaments públics.

Reus 

Amb prop de seixanta sensors connectats a Sentilo, fa el seguiment de l’ocupació de les places d’aparcament, de l’estat en temps real dels equips de recàrrega de vehicles elèctrics i del consum energètic d’alguns edificis municipals.

Cambrils 

Hi ha connectat sensors per fer el seguiment de l’ocupació de les zones de càrrega i descàrrega de mercaderies, dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics i del consum energètic d’alguns edificis municipals.

Diputació de Barcelona 

Té la seva pròpia instància de Sentilo i, gràcies a l’arquitectura  de la plataforma, l’ofereix com un servei SaaS als 311 municipis de la província. Així, les ciutats que no volen o no poden tenir una plataforma d’aquest estil la poden utilitzar sense cap esforç. Actualment, els municipis de Granollers, Igualada, Mataró, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès ja utilitzen o estant provant la plataforma de la Diputació de Barcelona.

Agència Catalana de l’Aigua (ACA)

És l’agència pública de la Generalitat de Catalunya responsable de la planificació i la gestió dels recursos hídrics del país. L’ACA proporciona a través de Sentilo dades sobre el volum dels embassaments de les conques internes per tal que empreses privades o altres aplicacions de les administracions públiques puguin fer servir aquesta informació.

Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)

És una administració pública amb competències en la gestió de residus, el subministrament d’aigua i la protecció del medi ambient, entre d’altres. L’AMB utilitza la seva pròpia instància de Sentilo en la gestió intel·ligent dels quaranta parcs metropolitans i dels més de 32 km de platges de la corporació pública dels quals és responsable.

Municipalitat de Dubai

És l’òrgan municipal dependent del Govern de Dubai, amb jurisdicció sobre serveis de la ciutat, infraestructures (edificis, parcs, instal·lacions de drenatge i reg), medi ambient, gestió de residus, salut i serveis de seguretat pública a Dubai, als Emirats Àrabs Units. Va ser fundada el 1954 pel príncep hereu de Dubai, Rashid II bin Saeed Al Maktum, i està considerada com una de les institucions governamentals més grans en termes de serveis prestats i projectes d’execució. La municipalitat de Dubai ha utilitzat Sentilo per rebre les dades procedents de les estacions de monitoratge de qualitat de l’aire.

 

 

Impactes més enllà de les ciutats intel·ligents

Així, ens trobem amb projectes com el “Sentilo for kids”, que està proporcionant una plataforma educativa llesta per utilitzar a les escoles, on els nens poden aprendre les dades reals i els sensors desplegats a la seva ciutat.

Uns actors importants per a Sentilo són els seus partners. Es tracta dels membres de la comunitat que donen suport al projecte amb algun tipus de col·laboració, com a usuaris o com a proveïdors de serveis o dispositius.

La trentena d’empreses privades que són partners de Sentilo han adaptat els seus productes per fer-los Sentilo Compliant, de manera que els seus dispositius o aplicacions es poden connectar directament a Sentilo, sense necessitat de cap tipus de codificació addicional.

Algunes de les empreses que tenen productes directament compatibles amb Sentilo són: Libelium, Bluewave, Boreal, Cesva, Circutor, Effilogics, Enevo, IDbox, IGS Research, Sensefields, SIGE, Smart Data System, TST Sistemas, Urbiotica, Wonderware o Worldsensing.

Finalment, hi ha prop de cinquanta ciutats i empreses que tenen interès per Sentilo, estan analitzant la seva instal·lació i han fet públic el seu interès en la web de la plataforma.

A hores d’ara se sap que diverses ciutats estan utilitzant o provant la plataforma, ja que l’Ajuntament té contactes amb Sabadell, Kobe i Brussel·les. A més, s’ha donat suport a empreses privades que actuen com a integradores i que estan avaluant utilitzar Sentilo per a projectes situats en àrees geogràfiques tan allunyades com Toronto, Shenzhen, Montevideo, Auckland, Berna o Kal·lithea.

 

Guanyadora del premi Open Awards 2016 com a plataforma més innovadora desenvolupada amb programari lliure

Sentilo va guanyar al juny el premi Open Awards 2016 com a plataforma més innovadora desenvolupada amb programari lliure. Aquests premis, que es van lliurar en el marc de l’Open Expo, el congrés d’ i programari lliure més important de l’Estat espanyol, reconeixen els projectes d’empreses i administracions que creen i fomenten solucions amb tecnologies de codi obert Open Source a Espanya.

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital