Superilla de Sant Antoni.
BCN Ciutat Digital

Les ciutats tenen la clau per humanitzar les societats del futur

En un moment en què les societats tendeixen a la deshumanització d’una manera cada cop més progressiva, les ciutats han esdevingut la peça clau per posar les persones al centre de les iniciatives urbanes.

El projecte “Cap a la ciutat humana”, de Paula García i Fernando Casado, va celebrar la cloenda de la seva exposició de la mà de l’i.lab el passat 3 de desembre a Ca l’Alier. El projecte ha donat veu a més de vuitanta iniciatives transformadores en ciutats d’arreu del món impulsades pels seus mateixos habitants i que han tingut un impacte positiu en el territori.

 

Acupuntura urbana

“Cap a la ciutat humana” mostrava el poc ús de l’anomenada acupuntura urbana (metodologia d’intervenció en la ciutat a través d’operacions puntuals i a partir d’una concepció orgànica de la mateixa) com a eina de transformació, l’evolució de la participació ciutadana perquè sigui més inclusiva i el pas d’una dicotomia entre ciutats i entorns rurals a la dicotomia entre ciutats i Estats.

L’exposició es va inaugurar a Ca l’Alier en el marc de la Smart City Week i durant tres setmanes es van recollir les veus dels habitants de Barcelona sobre els reptes de la ciutat i les possibles solucions. 

A l’acte de cloenda es va presentar el vídeo amb les propostes de la ciutadania, que podeu veure aquí: 

 

També es va celebrar una taula rodona sobre el potencial de la tecnologia i la innovació social per construir ciutats més inclusives i sostenibles, amb la participació de Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports, Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona; Emilia Saiz, secretària general de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU); Jordi Hereu, president d’Idencity i exalcalde de Barcelona, i Rosa Surinach, especialista de partenariats i comunicacions del Programa d’Assentaments Humans de les Nacions Unides (ONU-Habitat),

 

L’Agenda 2030, punt de partida de la transformació urbana de Barcelona

Per mitjà del laboratori d’innovació urbana i.lab, l’Ajuntament de Barcelona està promovent l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible marcats per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

“Si les ciutats no aconsegueixen progressar seguint l’Agenda 2030, ningú no ho aconseguirà”, va advertir la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, qui també va recordar que aquests compromisos involucren tots els actors, des dels sectors públic i privat fins als mateixos ciutadans, i va subratllar el compromís de l’Ajuntament per fer aterrar els objectius globals en el context local amb mètriques per transformar la realitat de Barcelona.

En la mateixa línia, l’exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va apuntar la necessitat de crear un projecte col·lectiu adaptat a les característiques de cada societat urbana, tal com es mostra a “Cap a la ciutat humana”, amb l’aspiració d’un futur millor compartit.

Hereu va subratllar la importància del suport governamental, tant en l’àmbit local com en l’estatal: “Una agenda de canvis s’ha d’acompanyar d’una bona política que faci de multiplicador dels esforços col·lectius de tothom”.

 

Crear comunitat entre les societats urbanes

D’altra banda, la secretària general de CGLU, Emilia Saiz, va lamentar l’estructura actual de les grans ciutats, construïdes d’esquenes als sectors més vulnerables, i va agrair l’existència de l’Agenda 2030 com una eina útil per a la seva transformació: “També hem de canviar el paradigma erroni que hem tingut durant els últims anys i passar a pensar localment per actuar globalment”, va afegir.

Rosa Surinach, d’ONU-Habitat, va destacar la tasca de “Cap a la ciutat humana” a l’hora de crear una comunitat entre les grans societats urbanes: “El projecte no és només una identificació de les millors pràctiques de cada ciutat, sinó que ha anat més enllà i està creant una xarxa de connexió entre els seus habitants”, va assegurar.

Per a Fernando Casado, les idees que es mostren a “Cap a la ciutat humana” necessiten anar acompanyades de la promoció de laboratoris urbans, com és el cas a Barcelona de l’i.lab, uns espais “tan innovadors com necessaris” per tal que la ciutadania tingui un punt de referència per donar suport a iniciatives de transformació urbana.

Des de l’i.lab continuarem treballant per utilitzar la innovació com a eina per assolir l’Agenda 2030, comptant amb tot l’ecosistema d’innovació de la ciutat i l’internacional.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital