BCN Ciutat Digital

L’Institut Ferran Tallada guanya la primera edició del Repte Barcelona Dades Obertes

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats ha estat l’escenari avui de l’acte, amb més de tres-cents assistents entre joves estudiants, docents, personal municipal i d’altres institucions i entitats relacionades amb les dades. Aquest esdeveniment ha estat la cloenda de la primera edició, del 2018, del concurs Repte Barcelona Dades Obertes, un projecte educatiu que, en format pilot i per primera vegada, té com a objectiu fomentar el coneixement i l’ús de les dades obertes publicades al portal Open Data BCN als centres educatius de la ciutat.

 

Al llarg del curs, 223 alumnes de tercer i quart d’ESO de sis instituts públics de Barcelona han analitzat el seu entorn i han proposat accions per millorar-lo a través de l’anàlisi de la informació disponible al portal Open Data BCN.

 

El projecte guanyador ha estat el que ha presentat  l’Institut Ferran Tallada. Els alumnes d’aquest centre han utilitzat l’índex de cohesió social (ICS) per mesurar les desigualtats dels barris de la ciutat en un treball que han anomenat ”La cohesió social va per barris”. El treball guanyador es pot descarregar a: https://we.tl/c5TXdGvHpU.

 

 

L’Institut Vila de Gràcia ha presentat una anàlisi de les incidències que es produeixen al seu barri i del temps de resposta que tenen. El seu treball s’anomena ”Algunes incidències a Gràcia”, i tracta les relacionades amb escales mecàniques, arbrat, enllumenat, etc.

 

 

Els estudiants de l’Institut Juan Manuel Zafra han analitzat on es troba la concentració més gran de punts d’accés wifi gratuïts de la ciutat, i han presentat una alternativa per distribuir-los més uniformement pels barris, en un treball que duu el títol “Punts wifi gratuïts".

 

 

L’alumnat de l’Institut Joan Brossa ha analitzat l’evolució dels preus dels lloguers, la presència de pisos turístics i la renda per capita de cada barri, i ha arribat a la conclusió que molts barcelonins i barcelonines migren a zones perifèriques a causa de la pressió turística i l’especulació.

 

 

Per la seva part, l’Institut Josep Serrat i Bonastre ha presentat una anàlisi dels mesos i els barris de Barcelona en els quals s’han produït més accidents de trànsit durant els últims cinc anys. La zona on tenen lloc la majoria dels accidents és l’Eixample i la franja horària de més sinistralitat se situa al migdia.

 

 

Per la seva part, l’Institut Josep Serrat i Bonastre ha presentat una anàlisi dels mesos i els barris de Barcelona en els quals s’han produït més accidents de trànsit durant els últims cinc anys. La zona on tenen lloc la majoria dels accidents és l’Eixample i la franja horària de més sinistralitat se situa al migdia.

 

 

L’acte ha estat presidit per la comissionada de Tecnologia i Innovació Digital, Francesca Bria, i hi ha estat present Màrius Boada i Pla, director de l’Oficina Municipal de Dades. Després de la defensa dels treballs que han realitzat els equips participants dels diversos centres escolars, s’ha lliurat el premi, que consisteix en una visita guiada a l’edifici Media-TIC, eix de l’estratègia econòmica de Barcelona, i un taller personalitzat d’anàlisi de dades a càrrec d’experts en aquest àmbit per a tota la classe del grup guanyador, a més d’un guardó commemoratiu per al centre, els professors i els alumnes representants del projecte. També s’ha lliurat una menció especial al centre que ha participat en la fase I del projecte i un guardó de record de la participació a tota la resta de centres.

 

El concurs escolar Repte Barcelona Dades Obertes està promogut pel servei de Dades Obertes de l’Ajuntament de Barcelona (Open Data BCN). El repte ha estat organitzat per l’Oficina Municipal de Dades, l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Consorci d’Educació de Barcelona i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa (CESIRE).

 

Open Data BCN

 

Open Data o dades obertes del sector públic és una iniciativa impulsada per les administracions públiques amb l’objectiu principal d’aprofitar al màxim els recursos públics disponibles, en què es publiquen dades generades per la mateixa Administració i que en permet l’accés i reutilització per al bé comú i per al benefici de les persones i entitats interessades.

 

Open Data BCN és el servei dins de l’Ajuntament de Barcelona que s’encarrega de la publicació de dades en formats oberts, estàndards i interoperables i les publica en el portal del mateix nom per tal de facilitar-ne la reutilització. Està inclòs en el full de ruta municipal cap a la sobirania tecnològica anomenat pla “Barcelona, ciutat digital”. Les dades publicades al portal s’agrupen en cinc grans temes: Administració, territori, població, economia i empresa i ciutat i serveis. Actualment el catàleg inclou 466 conjunts de dades (datasets).

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital