BCN Ciutat Digital

'Makers' i la ciutat

Actualment, qualsevol persona pot crear gairebé qualsevol cosa. Només necessites un espai de proves per experimentar i jugar. Si bé la ràpida urbanització suposa un gran repte, la bona notícia és que les ciutats són espais naturals per a la innovació creativa col·lectiva.

Com a ciutat oberta plena de persones capdavanteres i makers, Barcelona fomenta activament la seva comunitat perquè el món sigui més autosuficient: estimula noves tecnologies i models de producció “circulars” i finança la innovació social digital.

Subvencions com “Impulsem el que fas” capaciten les organitzacions de base, els dissenyadors i els innovadors socials per crear oportunitats en un procés “de baix a dalt”.

Això significa que la ciutadania està capacitada per fer, crear, cultivar materials localment, compartir idees... i jugar.

La ciutat també està orgullosa d’acollir la Maker Faire. L’esdeveniment més gran d’aquest tipus, la Maker Faire és exactament el que sembla: una fira on una comunitat inclusiva de makers, aspirants a makers i professionals i aficionats a STEM es poden unir per innovar, ajudar-se a resoldre problemes i treballar en projectes de codi obert.

L’anterior barri industrial del Poblenou, que durant un temps va ser un barri abandonat amb fàbriques buides, és ara una “zona de joc” d’espais maker i fab labs.

Però la fabricació digital no es redueix només a impressores 3D. Els fab labs promouen la idea de fabricació organitzada.

Els dissenys es poden enviar a l’altre costat del planeta, i utilitzant maquinària, com ara talladores de làser i altres eines senzilles, les persones usuàries poden crear gairebé qualsevol objecte, gran o petit.

La fabricació va més enllà dels productes per a l’habitatge, de sistemes aquàtics per cultivar aliments, de xarxes de dades sense cables, de plàstics sense plàstics. Amb biologia DIY fins i tot es poden fer les eines per fer eines, com ara microscopis de baix cost casolans i lots d’ADN assequibles.

Considerat globalment com a referent en la transformació urbana, econòmica i social, el Poblenou és conegut com el Maker District de Barcelona. Entre les acolorides persianes i l’art urbà, l’arquitectura moderna i les fàbriques regenerades, qualsevol cosa és possible.

I darrere d’una gegantina porta negra prospera l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), seu de Fab Lab Barcelona. El seu director, Tomás Díez, inicia un moviment anomenat Fab City per compartir el coneixement de la ciutat a escala mundial.

 

Vegeu ► Alhora que el sol es posa al parc del Poblenou, Tomás Díez, director de Fab Lab Barcelona, es reuneix amb Núria Conde, fundadora de DIYBIOBCN, biòloga de dia i biohacker de nit, forma part del moviment mundial per treure la ciència del laboratori i fer-la accessible.

Més vídeos sobre innovació social digital a Barcelona:

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital