BCN Ciutat Digital

Matí Maker #4: dades i educació, sobirania i reciclatge

El passat 26 de novembre l’espai FabLab Barcelona va acollir la quarta i última sessió del 2018 dels Matins Maker, les trobades de les comunitats de producció local de valor afegit, dels impulsors de projectes d’innovació social digital i de totes les persones interessades en la cultura maker de la ciutat de Barcelona.

Aquest cop la jornada s’ha basat principalment a conèixer les conclusions dels projectes subvencionats al programa Impulsem el que fas 2017, que ja han implementat els seus projectes pilots.

En format de panel temàtic sobre dades i educació, Beepath, Eticas Foundation, Ambaixadors Maker i Makers per la Inclusió ens han explicat les dificultats amb les quals s’han trobat al llarg del camí. I també el que han pogut aconseguir gràcies a una subvenció així, com ara “fer projectes tangibles” amb un màxim d’impacte al seu entorn més proper, amb fites com ara “incrementar l’autoestima dels joves”, explicava l’equip d’Ambaixadors Maker.

 

El valor de les dades

De fet, la subvenció ha ajudat a “treballar amb quinze entitats del barri del Raval, estimulant la creació d’un ecosistema de dades”, en el cas d’Eticas Foundation. Els representants d’aquesta iniciativa asseguren que, en relació amb els aprenentatges, “queda molta feina a fer per conscienciar del valor de les dades entre les entitats de la societat civil i del valor de posar-les en comú per generar sinergies”.

Per a Makers per la Inclusió, l’experiència ha consistit en “com es pot ‘nedar junts’, canviant la manera d’impulsar projectes plegats, conjuntament amb l’ecosistema del territori i a través del moviment maker”.

En el segon panel es va parlar de sobirania i reciclatge amb eReuse.org qui, gràcies a la subvenció, ha pogut enfortir els vincles entre les entitats col·laboradores del seu projecte i prototipar un conjunt de pràctiques que han servit per escalar el projecte a Madrid i, en breu, a Kènia.

L’app Timeoverflow per a Bancs del Temps també s’ha pogut expandir territorialment, en concret aterrant a Barcelona gràcies a la subvenció. I The Things Network ha pogut aplicar la subvenció per difondre i fer didàctica sobre la tecnologia que fan servir.

 

Projectes de la comunitat

Finalment, es van cedir uns minuts de micro obert per a projectes de la comunitat.

Vam tenir l’oportunitat d’escoltar CommonsCloud, plataforma d’eines office open source; la Lleialtat Santsenca, entitat d’arrelament local que treballa per democratitzar els usos de la tecnologia; Àgora 4.0 - Pompeu Fabra & Escola d’Adults de la Verneda, dedicada a la capacitació d’aturats en modelatge per a impressió 3D i en programació bàsica en Scratch & Python; l’Ateneu de Fabricació Ciutat Meridiana; DIY Bio Barcelona, que vol apropar la biologia i la ciència a la comunitat; 3D Coworking Barcelona, especialitzat en start-ups i transferència tecnològica en clau d’economia per al bé comú; els impulsors del joc de cartes (Des)vestint aliments per sensibilitzar els infants sobre la importància d’una alimentació variada, ètica i sostenible, i Barcelona Civic Tech House, coworking sobre tecnologia cívica.

Assistents al Matí Maker # 4.
Preparant material al Matí Maker # 4.
Dues persones conversen al Matí Maker # 4.
El Fab Lab, escenari del Matí Maker # 4.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital