BCN Ciutat Digital

Participem en la jornada “Beyond Data” a través del Fòrum EUROCITIES

La jornada “Beyond Data” del Fòrum de la Societat del Coneixement d’EUROCITIES, al qual pertany l’Ajuntament de Barcelona, ha permès abordar l’ús de les dades a les ciutats a través de diverses sessions, en les quals han participat representants del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament.

La trobada s’ha celebrat a Eindhoven (Països Baixos) el 28 de març passat.

A la sessió dedicada a la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals, s’ha donat la benvinguda a les noves ciutats adherides i s’ha fet el llançament de la campanya “100 ciutats en 100 dies”.

Aik van Eemeren, de l’equip d’Innovació de l’Oficina de Tecnologia de l’Ajuntament d’Amsterdam, ha transmès a les ciutats assistents “tres raons per unir-se a la Coalició: junts podem crear estàndards, com en el cas de la intel·ligència artificial, podem aprendre els uns dels altres i podem col·laborar en polítiques públiques”.

 

Això és el que han expressat els representants de tres de les noves ciutats adherides:

  • Bratislava. “No volem només comprar tecnologia aleatòriament, sinó que volem utilitzar les nostres adquisicions per millorar la vida de la nostra ciutadania”, va declarar el seu representant.

 

  • Saragossa. Daniel Sarasa, planificador d’Innovació Urbana, de l’Ajuntament de Saragossa, va explicar que  “la ciutat de Saragossa acaba d’aprovar un nou full de ruta estratègic per als propers 20 anys, l’H20+. L’objectiu 4 d’aquesta nova estratègia inclou la transició cap a una societat innovadora i intel·ligent basada en el coneixement i la cultura. Al seu torn, la meta 6 de l’H20+ vol assolir una nova governança participativa que, a través de xarxes i aliances, impulsi la ciutat i els seus voltants. Tots dos objectius estan en la mateixa línia que els de la Coalició de Ciutats i aquest sembla el pas lògic per continuar avançant”.

 

  • Hèlsinki. Segons Tanja Lathi, “aquesta iniciativa està molt en consonància amb la política que tenim a Hèlsinki. Tenim un pla digital amb qüestions interessants sobre IA i ètica. És molt útil poder compartir coneixement sobre el que heu dut a terme plegats”.

 

Per la seva banda, Maria Jesús Calvo, responsable d´Estadística i Difusió de Dades de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, ha participat en la sessió “Citizen data: from principles to implementation”.

Durant la seva intervenció, ha transmès la importància de disposar de dades consistents i de qualitat, que permetin contrastar hipòtesis, elaborar anàlisis i arribar a conclusions que ofereixin un coneixement millor de la ciutat i maneres eficaces de resoldre els reptes.

La representant de l’Oficina Municipal de Dades també ha donat exemples de com d’interessant pot ser creuar i combinar bases de dades per obtenir una informació més refinada, com ara les que mostren el país d’origen de les persones que compren cases a un preu més elevat.

Durant la sessió “Beyond data governance & ownership”, Calvo ha donat a conèixer al públic assistent l’origen, el context i l’objectiu de l’Oficina Municipal de Dades, i ha explicat un dels projectes, el Repte Barcelona Dades Obertes, orientat a difondre el coneixement de les dades entre els i les estudiants de secundària.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital