BCN Ciutat Digital

Portem al YoMo l'oferta de tallers tecnològics de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, participa al YoMo, el Youth Mobile Festival, que celebra enguany una nova edició fins al 2 de març. Aquest festival, com a acte paral·lel a la celebració del Mobile World Congress, té com a objectiu donar a conèixer entre els i les joves les carreres professionals de ciència, tecnologia, art i disseny i matemàtiques (STEAM) i apropar la tecnologia a la ciutadania. L’Ajuntament ofereix al seu estand una mostra de l’oferta d’activitats que la ciutadania pot trobar a Barcelona per donar-la a conèixer i incentivar-ne la participació de forma habitual al seu barri i/o districte. Per això, des del Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital s’ha coordinat la participació de diferents entitats que ofereixen habitualment activitats de sensibilització i capacitació digital com ara Barcelona Activa, el Consorci de Biblioteques de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i els Ateneus de Fabricació.

 

 

Una mostra de l’oferta de capacitació digital de la ciutat

 

A l’estand municipal s’organitzen activitats per a grups d’alumnes de les escoles de la ciutat, majoritàriament nens i nenes d’entre 10 i 14 anys, que podran realitzar tallers in situ sobre la connexió de materials i objectes als ordinadors, la construcció de joguines de cartró; la construcció d'un robot o una gimcana gamificada on els nens i nenes que hi participin faran un recorregut per alguns dels diferents estands de la fira.

 

Després de l’èxit de la passada edició, el YoMo se celebra enguany al recinte de la Farga de l’Hospitalet de Llobregat, en horari de 9h a 16h, i s’hi espera la participació de més de 15.000 nens i nenes, en grup classe, a més dels seus professors. Els tallers i les entitats col·laboradores en la seva organització, són:

 

Gincama gamificada per la Fira (Barcelona Activa, Parc Tenològic – Geomotion)

 

S’ha organitzat una gimcana gamificada on els nens i nenes que hi participin faran un recorregut per alguns dels diferents estands de la fira. La gimcana començarà i acabarà a l’estand de l’Ajuntament i està organitzada per l’start-up Geomotion Games, radicada al Parc Tecnològic de Barcelona Activa. Taller ofert per Geomotion Games es una innovadora startup radicada al Parc Tecnològic de Barcelona Activa dedicada a la creació de videojocs i experiències de gamificació mòbils amb tecnologies de geolocalització en les que el tauler de joc és el món real. Geomotion Games crea experiències gamificades per l'educació, la cultura, el retail i el turisme.

 

Makey Makey (Biblioteca Ignasi-Iglésias Can Fabra)

 

Makey makey és una eina que permet connectar objectes del dia a dia a l’ordinador i vincular-ho al teclat. D’aquesta manera, quan toques l’objecte, és com si pitgessis una de les tecles del teclat. Això obre un infinit ventall de possibilitats d’experimentació des de fer un comandament de plastilina per jugar al teu joc preferit fins a fer un piano amb plàtans, passant per un sintetitzador de música humà. Des del punt de vista didàctic els nens aprenen jugant sobre quins materials son conductors i quins altres són aïllants. A més, converteix l’electrònica, una de les tecnologies a priori avorrida en un joc senzill i divertit.

 

Construeix i controla el teu propi robot (Biblioteca Ignasi-Iglésias Can Fabra)

 

Els nens construeixen el seu propi robot i aprenen a programar-lo per després poder-lo controlar remotament.

 

Joguines de cartró (Ateneus)

 

Consisteix en l’assemblatge de joguines de cartró, en el qual es realitzen avions, cotxes i baldufes. Posteriorment cada nen les intervé amb marcadors i pintures. Les peces de cartró estan tallades amb impressora làser en el propi taller.

 

Taller d’experimentació sonora (Ateneus)

 

El taller d’experimentació sonora consisteix en fer una sèrie d’experiments amb vinils com ara un tocadiscos de cartró o un con de cartró més una agulla. Per una altra banda si s’orienta el taller per a nens més grans de 14 anys es pot muntar un micròfon piezo-elèctric amb el qual provarem diferents materials i instruments amplificats i com es pot generar música a partir del mostratge (gravació de petits fragments de so) amb una loopera multicanal.

 

Atrapa un intrús! (Universitat Pompeu Fabra)

 

Taller d’introducció a l’Internet de les Coses (IoT) mitjançant Arduino. Aquest taller té com a objectiu oferir als nens i nenes una aproximació pràctica al món de l’IoT. La sessió es basa en la realització d’un mini projecte per part dels assistents per explotar les funcionalitats que pot oferir la plataforma Arduino en aquest aspecte tot muntant un sistema d’alarma. Taller realitzat per la UPF en el marc del conveni de col·laboració que la mateixa universitat té signat amb Barcelona Activa.

 

Crea el teu robot per afrontar un repte social (Fundació Collserola)

 

Taller que pretén solucionar un repte social mitjançant el muntatge i la programació de robots. En aquest cas, utilitzaran el robot de Lego EV3 Mindstorm per tal de que reprodueixi el codi Morse SOS quan prems un botó.

 

Emmarcat en l’acció contra la bretxa digital i l’accés democràtic a la tecnologia

 

La participació de l’Ajuntament en el Youth Mobile Festival, YoMo, s’emmarca en el pla Barcelona Ciutat Digital, que té com un dels seus tres pilars l’apoderament digital de la ciutadania, a més de lluitar contra la bretxa digital i perquè l’accés a la tecnologia es democratitzi.

 

En aquest sentit, el Pla Barcelona Ciutat Digital marca uns eixos prioritaris d’actuació:

 

  • Creativitat i la tecnologia a les aules per despertar en els més petits vocacions cientificotecnològiques (STEAM) i aprendre jugant amb la tecnologia con a eina imprescindible per les nostres vides, sobretot pels nadius digitals.

 

  • Les tecnologies digitals per la inclusió, la capacitació com a eina d’inclusió social, intergeneracional i territorial. Formació i capacitació per als col·lectius vulnerables o en risc d’exclusió que no tenen accés a la tecnologia o els manca coneixement en el seu ús.

 

  • Formació i capacitació per a professionals en actiu o aturats i preparar-los per l’ocupació del futur o millorar les seves competències digitals.

 

  • Reduir l’escletxa digital de gènere amb accions en nenes i dones. Aquests eixos prioritaris d’actuació estan coordinats amb els diferents agents implicats, per tal de maximitzar l’impacte de les accions que se’n derivin, i es duu a terme a la Taula de Coordinació per la Sensibilització i Capacitació Digital on hi estan representades Barcelona Activa, Consorci de Biblioteques de Barcelona, Consorci d’Educació de Barcelona, Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, Ateneus de Fabricació i el Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona. 

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital