Festival WeMakeThe.City 2019 a Amsterdam.
BCN Ciutat Digital

Primera trobada de la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals al WeMakeThe.City

Els dies 19 i 20 de juny el Festival WeMakeThe.City (Amsterdam) ha estat l’escenari de la primera trobada global dels membres de la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals, de la qual forma part Barcelona.

La trobada ha tingut lloc en plena campanya “100 ciutats en 100 dies”, que té com a objectiu sumar a la coalició cent ciutats en cent dies.

 

Èmfasi en les llibertats

La jornada del 19 de juny l’ha obert Touria Meliani, regidora de l’Ajuntament d’Amsterdam, que ha posat l’èmfasi en les llibertats. Les llibertats de tot tipus són un dret que la ciutadania d’Amsterdam dona per fet, i els drets digitals són necessaris per mantenir-les en un context on l’ús de les tecnologies té impacte en els drets humans. Ha fet esment de TADA, el manifest d’Amsterdam sobre les dades, que “segueix l’exemple de Barcelona. Les dades de ciutat pertanyen a la ciutadania”, i no a proveïdors externs. “En el món en línia estem perdent llibertats que tenim a la vida real; les ciutats han de treballar plegades per tal de regular-ho”.

Davant de les preguntes del públic, Meliani ha destacat la inclusió i la transparència com dos pilars fonamentals de les polítiques digitals a la ciutat.

Tot seguit, Bianca Wylie, activista pels drets digitals de Toronto, ha manifestat la seva preocupació pel futur que ens espera si en democràcies consolidades ja s’estan produint violacions dels drets digitals dels ciutadans. Ha animat la ciutadania a “entrenar el múscul de la mobilització ciutadana per fer-hi front”.

Segons Bianca, Toronto ha aixecat polèmica per haver acceptat l’oferta de cinquanta milions d’euros de Sidewalk Labs, empresa emergent creada per Google, per fer d’un districte de la ciutat una àrea de proves de tecnologies de ciutat. Toronto és una de les ciutats que ha expressat el seu desig d’abraçar els cinc principis de la Declaració i unir-se a la coalició.

 

Visió més completa

L’Ajuntament de Barcelona ha participat en la sessió “Col·laboració internacional”, centrada en la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals, on s’han donat respostes a preguntes freqüents com ara “per què les ciutats?” o “què poden fer les ciutats?”.

La sessió ha servit per a què les ciutats que es trobaven per primera vegada tinguin una visió més completa de la coalició i coneguin personalment els seus membres.

 També s’han donat a conèixer els propers passos del projecte:

 • Polítiques internacionals:
  • Focalitzar-se en l’ètica i els estàndards d’intel·ligència artificial.
  • Globalitzar la coalició.
 • Crear valor a les ciutats, ser comunitat de coneixement.
 • Definir la governança.
 • Definir la política de partenariats.

Seguidament, Laurence Comparat, regidora de la ciutat de Grenoble de l’àrea de programari lliure, estàndards oberts i governació, ha presentat les iniciatives de la seva ciutat, entre les quals figura canviar la dinàmica dels processos per promoure l’ús d’estàndards oberts (per exemple, utilitzar el format .odt per als documents de text en lloc de .docx).

Max Sevillia, de la ciutat de Nova York, ha explicat la feina que es fa a la ciutat per exigir al proveïdor de serveis d’internet respectar el principi de neutralitat de la xarxa, àmbit en què és exemple per a altres ciutats que fan el mateix.

Theo Blackwell i Mikko Rusama han aprofundit en els principis relatius a les dades i algoritmes d’intel·ligència artificial, i han recomanat el curs d’elementsofai.com.

 

 

Dades i algoritmes d’intel·ligència artificial

L’acte central del matí ha estat un panell moderat pel CTO de la ciutat d’Amsterdam, Ger Baron, i la fundadora de Waag Foundation, Marleen Sticker, on han intervingut:

 • Roberta Cocco, CEO de la ciutat de Milà, que ha lloat la plataforma Barcelona Open Data i ha explicat que l’han replicat a la ciutat.
 • Mikko Rusama, Chief Digital Officer de Hèlsinki, ciutat que ja està aplicant els cinc principis de la Declaració i que destaca pel seu treball en els principis 2 i 3 de dades i d’algoritmes d’intel·ligència artificial. En aquesta segona meitat de l’any, volen dedicar esforços a impulsar MyData, una xarxa de treball amb l’objectiu d’apoderar ciutadans i empreses per fer un ús més conscient i eficient de les dades personals, que té un node local a Barcelona.
 • Theo Blackwell, Chief Digital Officer de la ciutat de Londres, que ha fet menció del treball de Nesta i altres organitzacions sobre la mobilització de la comunitat tecnològica de Londres per fer front als reptes de ciutat d’una manera equitativa.

 

Valor, governança, partenariats i col·laboracions

Durant el dia 20 els membres de la coalició han desenvolupat treball a porta tancada. La jornada ha començat amb una presentació de Brigit Kainz, de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans.

Posteriorment s’han definit quatre punts importants de la coalició:

 • La proposta de valor, tenint en consideració quatre aspectes:
 1. Polítiques internacionals
 2. Comunitat del coneixement
 3. Centrar-se en els ciutadans i usuaris
 4. Lideratge de les ciutats
 • La proposta de governança
 • La política de partenariats
 • Les col·laboracions internacionals

 

Les properes trobades tindran lloc al novembre en diferents ciutats:

- Durban (Sud-àfrica, assemblea de CGLU)

- Barcelona (Smart City Expo)

- Praga (només per a membres d’Eurocities)

 

Els membres de la coalició que han assistit a aquestes jornades han estat:

- Grenoble

- Barcelona

- Tirana

- Eurocities

- Karlstad

- Zuric

- Hèlsinki

- CGLU

- Vienna

- Amsterdam

- Nova York

- UN Human Rights

- Universitat d’Amsterdam

- Milà

- Londres

- Tallinn

- Saragossa

 

Festival WeMakeThe.City 2019 a Amsterdam.
Festival WeMakeThe.City 2019 a Amsterdam.
Festival WeMakeThe.City 2019 a Amsterdam.
Festival WeMakeThe.City 2019 a Amsterdam.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital