Projecte #Cuéntalo.
BCN Ciutat Digital

Projectes per a una gestió i un ús ètics de les dades

El cicle DSIPLAY d’experiències d’innovació social digital de Barcelona ha dedicat una sessió als projectes que es distingeixen per fer una gestió i un ús ètics de les dades, com ara Raval Data Commons o Wikidata, entre d’altres.

La trobada va tenir lloc el 19 de novembre passat a l’escola Elisava i va coincidir amb la notícia de l’inici, per part de l’Institut Nacional d'Estadística (INE), d’un estudi sobre els desplaçaments dels ciutadans i ciutadanes espanyols a partir de les dades de navegació dels seus telèfons mòbils. L’estudi va generar recel entre la ciutadania, tot i que garanteix l’anonimat de la informació recollida.

És un exemple dels molts interrogants que planteja l’ús de les dades: Quines dades generem? Com es fan servir? Què sabem com a ciutadans i ciutadanes sobre tot això? Amb aquest punt de partida, en la sessió es van conèixer diverses aplicacions pràctiques de la gestió i l’ús ètics de les dades.

 

Comú de dades per a millorar el barri

La trobada es va iniciar amb un viatge cap al procés de generació, recollida, selecció i visualització de les dades. Sota el guiatge de Griselda Casadellà, sociòloga d’Eticas Foundation, una entitat que es dedica a la recerca i l'anàlisi de l’impacte ètic i legal de les tecnologies en la societat, es va poder saber més coses sobre el projecte Raval Data Commons, que va ser subvencionat per Impulsem el que fas 2017.    

El Raval Data Commons és una plataforma oberta que permet a les empreses i organitzacions del Raval carregar i compartir les dades que tenen o recullen. L'objectiu és crear un comú de dades que permeti generar un entorn d'innovació, a partir del qual prendre decisions per a millorar el barri.

 

Les visualitzacions, o com fer comprensible la informació

Un cop recollides les dades, i per tal que es comprenguin més bé, entren en joc les visualitzacions.

Fernando Cucchietti, cap d’Analítica de Dades i Visualitzacions del Barcelona Supercomputing Center i professor d’Elisava de visualitzacions científiques, va explicar moltes i variades maneres per a fer comprensible la informació disponible i per a les quals no cal saber programar necessàriament.

Al cap i a la fi, el que aconsegueixen les visualitzacions és una empatia amb les dades anònimes. Pot servir d’exemple el cas de #cuentalo, un projecte de denúncia de l’assetjament que pateixen les dones i que es va fer viral arreu del món en qüestió d’hores gràcies, en part, a la capacitat de transmetre que ofereixen les visualitzacions. 

 

Wikidata, la gran desconeguda

La tarda va acabar amb una capbussada a la plataforma de Wikidata gràcies a Florence Devouard, de la Wikimedia Foundation. Wikidata és una base de dades semàntica, lliure, col·laborativa i multilingüe capaç de ser llegida tant per humans com per màquines, fet que permet l’actualització instantània de la informació en tots els idiomes.

Wikidata és la font principal d’informació de la qual es nodreix Viquipèdia i tantes altres plataformes d’informació, com per exemple els assistents virtuals dels telèfons mòbils com Siri. Tot i això, Wikidata és una gran desconeguda. L'esperit de la Viquipèdia és ser la font de coneixement més gran del món i posar-lo al servei de les persones, siguin on siguin i parlin l'idioma que parlin. Un coneixement gratuït, d'accés lliure i sense cap restricció més enllà de la connectivitat.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital