BCN Ciutat Digital

Promovem la igualtat de gènere en les carreres STEM

Més de cent cinquanta alumnes de Barcelona de tercer i quart de l’ESO han visitat avui el Sincrotró ALBA durant un esdeveniment per combatre els estereotips i prejudicis associats a la recerca i la tecnologia.

Les professions del futur necessiten més persones expertes en ciència i tecnologia. No obstant això, la presència de dones en les carreres denominades STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) només representa el 15% de tots els estudiants universitaris, segons dades del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport corresponents al curs 2015-2016.

Amb l’objectiu d’estimular vocacions científiques, garantir la igualtat de gènere i oportunitats i reduir els tòpics que allunyen les dones de l’entorn científic i tecnològic, el Sincrotró ALBA ha posat en marxa el projecte STEM Preparades, en què col·labora l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’una sèrie de tallers en els quals els alumnes han pogut conèixer de primera mà com és la feina del personal científic i tècnic de la instal·lació, a banda de desenvolupar diferents experiments i activitats relacionats amb la llum de sincrotró.

Hi han participat un total de 154 alumnes de tercer i quart de l’ESO procedents de cinc escoles públiques de Barcelona. El projecte ha estat desenvolupat amb la cooperativa educativa Eduxarxa, amb el suport del projecte europeu Hypatia, que ha desenvolupat recursos per a escoles, museus i centres de recerca i indústria per combatre la desigualtat de gènere en ciència i tecnologia.

El Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital ha impulsat el pla “Barcelona, ciutat digital”, que té entre els seus objectius fomentar les vocacions tecnològiques i la inclusió social mitjançant la tecnologia. Una de les prioritats estratègiques del pla és la de fomentar noves ocupacions i educar i capacitar la ciutadania pel que fa a l’ús de les noves tecnologies, posant l’accent en la necessitat de feminitzar aquestes professions vinculades a les ciències i la tecnologia.

 

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital