Publiquem el balanç del Pla Barcelona Ciutat Digital (2015-2019)

Al document adjunt presentem els resultats de la “Memòria 2015-2019: Barcelona, ciutat digital. La tecnologia al servei de la ciutadania”, en la qual expliquem com els darrers quatre anys el pla “Barcelona, ciutat digital” ha convertit la tecnologia en el motor que ens portarà cap a una ciutat més democràtica, sostenible, feminista i justa.

El Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, creat a l’Ajuntament de Barcelona en el mandat passat, va nèixer del convenciment ferm de  la importància que tenen les dades i la tecnologia per transformar la ciutat, des de la prestació de serveis públics millorats i més assequibles fins al fet que el Govern municipal sigui més obert, àgil, eficient i participatiu i fomenti la innovació.

Amb una gestió ètica i responsable de la tecnologia es pot decidir com es vol desenvolupar la nostra ciutat, determinar prioritats i assolir un pacte social per tractar les dades com una infraestructura comuna de la ciutat.

El pla “Barcelona, ciutat digital”, impulsat per aquest comissionat, ha definit una estratègia digital i tecnològica com a element clau per a la consecució d’unes polítiques públiques orientades a cobrir millor les necessitats i potenciar les capacitats de la ciutadania i el teixit econòmic innovador repensant una ciutat intel·ligent que estigui al servei de les persones.

S’ha portat Barcelona més enllà de la smart city per tal que esdevingui una ciutat més oberta, equitativa, circular i democràtica i un referent en política tecnològica, amb un clar lideratge públic i ciutadà.

 

Resoldre els reptes de la ciutat i de les persones

La  memòria recull les accions concretes d’aquest pla, que ha permès resoldre els reptes de la ciutat i de les persones a partir d’un ús més democràtic de la tecnologia, d’impulsar la innovació tecnològica i digital per a un govern més obert, com a eina per al desenvolupament d’una economia més plural i col·laborativa, que fomenti la transformació social i ambiental, i d’afavorir l’apoderament ciutadà. 

El pla consta de tres pilars: el primer, la transformació digital de la ciutat i la mateixa Administració per a un govern obert, col·laboratiu i transparent, amb projectes com la creació d’estàndards ètics digitals, la nova Oficina Municipal de Dades o el projecte DECODE.

El segon, la innovació digital i la dinamització de l’ecosistema d’innovació, vetllant per l’impacte social i sostenible i fent servir la ciutat com a laboratori, amb projectes com 5G Barcelona, Make in BCN o l’i.lab a Ca l’Alier.

I el tercer, l’apoderament digital de la ciutadania, que fomenta la intel·ligència col·lectiva per a la democràcia i els drets digitals, amb projectes com Decidim Barcelona, la Coalició de Ciutats pels Drets Digitals, l’apoderament de la dona en la tecnologia i la capacitació i la inclusió digital, amb projectes com ara l’STEAM Barcelona.

L’objectiu més ampli —basat en el convenciment ferm sobre el poder que tenen les ciutats democràtiques i sobiranes— és garantir que la revolució digital serveixi a moltes persones, no només a unes quantes. Barcelona ha començat un gran camí que no té marxa enrere!
 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital