BCN Ciutat Digital

Seguim potenciant el programari lliure amb FlossBcn

Aquest dimecres passat, 12 de desembre, ha tingut lloc el tercer taller de FlossBcn a les instal·lacions que ThoughtWorks té a l’edifici MediaTIC al carrer de Roc Boronat de Barcelona per dinamitzar l’ecosistema del programari lliure de la ciutat.

 

Els actes de programari lliure són cada cop més nombrosos a moltes ciutats europees. En aquesta dinàmica Barcelona no és una excepció i FlossBcn vol potenciar aquest tipus d’actes a la ciutat. Aquest taller suposa el quart acte de FlossBcn, sumat al gran esdeveniment “Ciutats digitals, llibertats digitals”, que va tenir lloc el 18 d’octubre passat.

 

En aquest tercer taller han intervingut:


• Xavier Roca, director del Departament de Desenvolupament de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), Ajuntament de Barcelona.


• Alessia Borge, desenvolupadora de projectes a Mangrovia Blockchain Solutions i desenvolupadora de la comunitat Energy a @ProsumeEnergy, que ha parlat de com crear un impacte social amb la tecnologia de cadena de blocs (blockchain).


• Guy Samuel, cap de projectes a ThoughtWorks, que ha parlat del projecte Decode.


• Ramon Navarro, d’iskra.cat, amb experiència en codi obert i cerca distribuïda.

 

En la seva intervenció, el director de Desenvolupament de l’IMI ha parlat de l’Oficina Municipal de Dades. L’Oficina ha permès recopilar les dades disperses que hi havia fins ara en diferents sistemes, afegint un model de governança i una gestió ètica de les dades.

 

Més en detall, ha explicat el projecte CityOS, la plataforma per gestionar les dades tant de l’Ajuntament com d’altres provinents també de plataformes externes. CityOS permetrà a les aplicacions consultar i explotar els diferents conjunts de dades existents. Entre les funcionalitats destacades del CityOs, hi ha la incorporació d’ontologies, l’anàlisi complexa de dades i la ingesta de dades provinents de sensors (p. ex. Sentilo), equipaments, infraestructures, etc. Havent triat proveïdors amb solucions de codi obert en detriment de grans companyies que oferien solucions propietàries, CityOS escapa del bloqueig (vendor lock-in). Aquest projecte, a més d’obrir el codi, ha generat sinergies per crear una comunitat que contribueixi a mantenir i millorar el codi existent. En aquest sentit, ha anunciat el llançament de l’ADUP.cat, grup d’Analistes de Dades d’Utilitat Pública, que han unit esforços per treballar amb grans volums de dades.

 

La seva intervenció ha acabat fent referència a la plataforma web flossbcn.org, que ens permet tenir un mapa viu de l’ecosistema del programari lliure i el codi obert de l’àrea d’influència de Barcelona.

 

Entre la vintena d’assistents, hi ha hagut interès en el caire social del servei d’accés a les dades obertes, com és l’exemple de l’anàlisi del fenomen de la gentrificació. També han preguntat per la gratuïtat de l’accés a les dades i l’escalabilitat del CityOS; l’accés a les dades publiques és gratuït, ja que es genera amb diners públics, seguint la política de public money, public code (diners públics, codi públic) i el sistema està preparat per ser escalat a mesura que vagi creixent el volum de les dades.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital