Sessió final del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
BCN Ciutat Digital

Sessió final del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”

El 30 de setembre s’ha celebrat a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) la sessió de tancament del pilot Governança de dades de ciència ciutadana (IoT), una iniciativa que forma part del projecte europeu Decentralized Citizens Owned Data Ecosystem (DECODE), liderat per l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest pilot ha consistit en la instal·lació de sensors mediambientals per mesurar el soroll i la pol·lució als domicilis de la comunitat. Abans de la instal·lació, els participants han codissenyat les polítiques de compartició de les dades que facilitarien els sensors, debatent i decidint sobre els criteris i la privacitat.

Durant els dos mesos que els membres de la comunitat han tingut els sensors instal·lats als domicilis, les dades recollides s’han compartit segons els criteris establerts prèviament. Alhora, els participants han pogut explorar les seves dades i detectar els primers patrons gràcies a la plataforma BarcelonaNow, desenvolupada per Eurecat també dins el projecte DECODE.

 

L’experiència del pilot

En aquesta darrera sessió, els participants han compartit la seva experiència sobre com el pilot ha canviat la seva percepció sobre l’ús de les dades, sobre els avantatges de l’ús de la tecnologia DECODE, i alhora han pogut analitzar la informació ambiental recollida pels seus dispositius durant aquest període.

Per últim, s’han abordat els pròxims passos de la comunitat i s’ha cocreat un llistat de futures accions per continuar treballant vers la sobirania de les dades i el data commons.

 

Actuació tècnica i treball amb la comunitat

El pilot Governança de dades de ciència ciutadana ha tingut com a objectiu principal demostrar la tecnologia desenvolupada per DECODE, en el context de l’internet de les coses (IoT). Per fer-ho, s’han desenvolupat dos eixos d’actuacions: un de caire tècnic i un altre de treball amb la comunitat.

Per al vessant tecnològic, s’ha integrat la tecnologia DECODE amb la infraestructura de Smartcitizen, un moviment amb presència a escala internacional que utilitza sensors de codi obert per mesurar contaminació acústica i atmosfèrica, entre altres indicadors.

La integració ha permès a aquesta comunitat recopilar, encriptar i emmagatzemar les dades recollides, alhora que els ha permès decidir quina informació comparteixen, amb qui i sota quines condicions.

Per poder demostrar aquest desafiament tècnic, s’hi han involucrat tant nous participants com participants d’altres iniciatives de ciència ciutadana a Barcelona: Smartcitizen, Making Sense EU i Triem.

Els participants han fet tallers en els quals han fixat els seus propis criteris de compartició, han fet proves de la tecnologia i els sensors, i han pogut debatre sobre els conceptes de sobirania de dades i data commons

 

Què és DECODE?

DECODE és un projecte de la Comissió Europea en què participen quinze socis de sis països diferents. Entre els seus objectius hi ha el desenvolupament de tecnologies per avançar en la sobirania de dades, amb vista a donar resposta a la ciutadania sobre la pèrdua de control de la seva informació personal a internet. 

Per poder desplegar aquestes mesures s’han desenvolupat quatre pilots, dos del quals han tingut lloc a Barcelona. 

 

Entitats involucrades

Les entitats que han participat en l’organització i producció d’aquest pilot són les següents:

 

Sessió final del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Sessió final del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Sessió final del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Sessió final del pilot de DECODE “Governança de dades de ciència ciutadana (IoT)”.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital