BCN Ciutat Digital

TimeOverflow: Apoderant comunitats mitjançant l'intercanvi de temps

Des que el 1998 va néixer el primer banc de temps a Barcelona, diverses iniciatives han anat creixent als diferents barris de la ciutat. Al començament Barcelona es va inspirar en el model de bancs de temps italians, i ara iniciatives de la resta de Catalunya, Espanya i Llatinoamèrica s’inspiren en el model barceloní, que ja té més d’una desena de bancs de temps.

 

La idea dels bancs de temps és senzilla: persones veïnes es relacionen i intercanvien serveis entre elles, però en comptes de fer servir diners, fan servir la mesura del temps. Classes, idiomes, reparacions, cuina, acompanyament, oci… Qualsevol intercanvi de temps es registra als comptes de les persones membres i així totes saben el balanç de temps prestat respecte al temps rebut. Els bancs de temps a la ciutat reforcen els vincles en el veïnat i milloren d’aquesta manera la cohesió social i la qualitat de vida. La plataforma TimeOverflow facilita i potencia el funcionament dels bancs de temps.

 

TimeOverflow es va posar en marxa a principis del 2012, és de codi obert i està disponible en cinc llengües. Actualment ja el fan servir 80 bancs de temps de tot el món, amb més de set mil persones usuàries en total, a Barcelona nou bancs de temps de la ciutat en fan ús.

 

TimeOverflow s’ofereix als bancs de temps des de l’Associació pel Desenvolupament dels Bancs de Temps (ADBdT) i es millora gràcies a la feina conjunta de Coopdevs (programació) i HOLON (disseny), que habitualment hi fan contribucions voluntàries i faciliten també que persones externes hi puguin contribuir.

 

Fa temps que als bancs de temps es manifesta la necessitat d’una aplicació mòbil per a TimeOverflow. Hi ha moltes persones participants que fan un ús limitat de l’ordinador, per exemple persones de més de 60 anys, però la majoria té un telèfon intel·ligent i fa servir aplicacions de missatgeria com WhatsApp. Aquest va ser un dels projectes subvencionats pel programa "Impulsem el que fas", la línia d'ajuts per a l’impuls socioeconòmic del territori que fomenta projectes amb vocació o retorn social que millorin la qualitat de vida de les persones i redueixin les desigualtats socioeconòmiques.

 

Si hi estàs interessat, consulta'n més detalls a la pàgina web community.coopdevs.org.

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital