BCN Ciutat Digital

Tret de sortida dels projectes d’innovació social digital guanyadors de les subvencions “Impulsem el que fas 2017”

El mes de gener es van atorgar les subvencions als projectes guanyadors de la modalitat específica d’innovació social digital dins la línia de subvenció “Impulsem el que fas” de l’any passat. Els projectes guanyadors volen donar solució a un ampli ventall de necessitats d’alt impacte social que actualment té la ciutat de Barcelona i la seva ciutadania com el reciclatge, la formació i la inclusió digital, la reducció de la bretxa digital —amb especial èmfasi en la perspectiva de gènere— o la lluita contra la pobresa energètica, entre altres.

Per a més informació, consulteu la resolució definitiva de la convocatòria de subvencions.

 

Els projectes guanyadors són els següents:

 

  • “Ambaixadores i ambaixadors maker”, de la Fundació Pere Tarrés: la finalitat principal del projecte és la inclusió i participació activa dels infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat en la transformació digital de Barcelona. Mitjançant la intervenció en centres socioeducatius es pretén desenvolupar una prova pilot per apoderar un grup d’adolescents i convertir-los en els ambaixadors i les ambaixadores del moviment maker entre aquest col·lectiu i el veïnat del barri.

 

  • “Makers per la inclusió”, de Colectic: aquest projecte vol pal·liar l’anomenada bretxa digital de segon nivell, aquella que no es basa tan sols en l’accés a internet i a les tecnologies de la comunicació, sinó que també es fonamenta a dominar coneixements i tècniques avançades, reservades a la població amb un nivell adquisitiu mitjà-alt.

 

  • “Hackaton dades x dones”, de l’associació Iniciativa Barcelona Open Data: aquest projecte té com a objectiu cocrear solucions digitals amb tecnologies i dades obertes que contribueixin a promoure l’economia de les cures, amb criteris d’igualtat efectiva de les dones i de corresponsabilitat als barris de les Corts, Sarrià i Sant Genís.

 

  • “Can guifi. Monitorització contra la pobresa energètica”, de l’Associació per l’Expansió de la Xarxa Oberta: és un projecte tecnologicosocial que posa en funcionament, en dues finques de Barcelona, un sistema complex de monitoratge i sensorització de dades obertes basat en la xarxa oberta lliure i neutral guifi.net. Concretament, aquest projecte generarà un equip de monitoratge del consum energètic dels diferents electrodomèstics i el sistema infraestructural dels habitatges pilot.

 

  • Plataforma col·laborativa i social per a la reparació i reutilització dels residus per a empreses i l’Administració pública, de Pangea: creació d’una plataforma col·laborativa i social amb la finalitat de reparar i reutilitzar els residus per a empreses i per a l’Administració pública i d’un servei d’autorestauració i reutilització d’acció comunitària i solidària adreçada a la ciutadania, comunitats procomú i centres educatius que practiquin l’aprenentatge-servei.

 

  • App TimeOverFlow (versió per a mòbils), de l’Associació pel Desenvolupament dels Bancs de Temps: consisteix a elaborar i posar en marxa una eina per a dispositius electrònics que faciliti la gestió i la participació de les persones en els bancs de temps.

 

  • Raval Data Commons, d’Eticas: el projecte planteja pilotar al Raval un model de dades col·laboratives responsable que generi valor per a l’ecosistema de barri.

 

  • SocialHack Nou Barri, de Sharing Academy: realització d’una hackató per respondre a les necessitats més properes del veïnat del districte de Nou Barris. Una hackató és un esdeveniment col·laboratiu, creatiu i formatiu en què es reuneixen persones d’àmbits de coneixement diversos per abordar conjuntament un repte plantejat per l’organització i que es pot concretar en el disseny d’un nombre de projectes tecnològics.

 

  • Beepath, de Dribia: projecte de ciència ciutadana basat en la cocreació amb el professorat i l’alumnat de secundària d’activitats educatives STEM (sigles en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) per desenvolupar recerques reals de mobilitat en l’entorn dels alumnes i els seus centres educatius a partir de l’anàlisi de dades obtingudes per geolocalització mitjançant una aplicació mòbil.

 

  • Programa pilot de xarxa oberta de l’internet de les coses, de l'Associació Free Knowledge Catalonia: programa de pilots amb l’objectiu de difondre i promoure la reflexió sobre les possibilitats que una xarxa de telemetria oberta i neutral pot tenir a l’hora d’escalar serveis ja existents per a la ciutadania, generar noves possibilitats per a entitats i empreses de serveis de la ciutat o apoderar la ciutadania (incloent-hi impulsar el paper de la dona en l’àmbit de les TIC).

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital