Vocdoni

Vocdoni és un stack tecnològic de vot digital de codi lliure que ofereix màximes garanties d’integritat del vot. És el primer protocol de vot digital universalment verificable (gràcies a l’ús de tecnologia blockchain per executar el codi i fer el recompte de vots), íntegre també amb les metadades (gràcies a l’ús d’emmagatzematge distribuït IPFS), resistent a la censura (gràcies al seu caràcter distribuït) i anònim (amb l’ús de criptografia avançada com zk-SNARKs).

Aquest protocol de vot és accessible per mitjà d’una plataforma de governança (Vocdoni Platform) disponible en dispositius mòbils i de sobretaula, i que engloba vot digital, sistema de notícies (sense algoritmes obscurs), notificacions, gestió del cens i pagaments, entre altres característiques. També és accessible via API.

La infraestructura de vot de Vocdoni ha estat utilitzada per desenes d’organitzacions i ha facilitat el dret a vot a un cens agregat de més de 200.000 persones. Gràcies a Vocdoni s’han pogut organitzar, d’acord amb la llei, assemblees generals i eleccions d’organitzacions com Òmnium Cultural, el Centre Excursionista de Catalunya o la Plataforma per la Llengua.

El febrer del 2021 van fer una enquesta electoral a través d’internet amb vista a les eleccions al Parlament de Catalunya. L’enquesta es va fer en col·laboració amb la Fundació i2CAT, grups de recerca de la UPC que van proporcionar nodes Oracle, el Centre Blockchain Catalunya i grups de recerca de la UdG. Aquesta iniciativa va fer servir el protocol de vot de Vocdoni conjuntament amb l’ús de certificats digitals emesos per l’Administració pública com a mecanisme d’autenticació, i va demostrar que els sistemes de vot digital poden ser universalment verificables i garantir la seguretat i el secret del vot.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital