Innovació a la contractació pública

Descripció / Objectius

Ampliar l’impacte de les polítiques socials i ambientals mitjançant la compra pública.

Des d’Europa es promou la contractació pública estratègica, que associa el concepte d’eficiència en la despesa pública amb la promoció d’objectius socials comuns europeus. En aquesta línia, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2017 un decret per impulsar la contractació pública sostenible, una economia local circular i l’activitat econòmica de les mitjanes, petites i microempreses locals i socials.

El consistori té un volum de contractació anual d’uns 600 milions d’euros en béns i serveis (gairebé la quarta part del pressupost municipal) i, per tant, la compra pública suposa una gran canvi cultural. Es tracta d'efectuar compres amb diners públics d’una manera més responsable, amb solucions sostenibles innovadores, i no tan sols fer compres amb criteris econòmics de mercat.

 

Com es fan compres més sostenibles?

En primer lloc, cal detectar les necessitats actuals i futures. S’ha d’involucrar professionals i serveis d'assessories amb coneixement actualitzat del mercat. La contractació no pot acabar amb l’adjudicació, sinó que s’estableix un sistema de monitoratge i control de l’execució, completant-lo amb l’avaluació dels resultats.

Els beneficis són múltiples: per a la ciutadania, incorpora béns o serveis que abans no s’havien ofert al mercat; per a la indústria, fomenta que les empreses i pimes tinguin oportunitats i impulsa la internacionalització, i per a l’Administració, promou un canvi cultural i acosta pràctiques ètiques. Barcelona ha creat una guia per aprofitar al màxim la compra pública innovadora.


Algunes experiències:

  • Obres de reurbanització de la Diagonal: innoven amb el paviment utilitzant les llambordes, peça singular i característica de Barcelona des de fa cent anys.
  • Barcelona Open Challenge: licitació internacional perquè les empreses proposin solucions innovadores a reptes de ciutat. Dirigida a transformar uns espais i serveis públics determinats a la ciutat.
  • Compra de vehicles per a la Guàrdia Urbana: l’Ajuntament de Barcelona va comprar 45 vehicles dièsel, amb una cilindrada de 1.600 TDI, de 105 CV de potència, per fer serveis i tasques de patrullatge per la ciutat. Els nous cotxes estan dotats de sistemes acústics, GPS, ordinadors i altres elements que faciliten el treball dels i les agents.

 

Consulta la diagnosi en compra pública per a la innovació:

 

Notícies

 Saló IOT Solutions World Congress 2019, tecnologia, innovació, Ciutat Digital

Empreses emergents de l’àmbit de la internet de les coses a la Barcelona Industry Week

dt., 29/10/2019 - 14:09

Internet de les coses. Vint empreses de la ciutat han estat seleccionades per exposar les solucions pel que fa a mobilitat, seguretat o medicina, entre altres àmbits, que han aplicat gràcies a la internet de les coses.

Smart City Week: més de cinquanta activitats per reflexionar sobre com la tecnologia modifica les ciutats

dv., 25/10/2019 - 15:10

Smart City. De l’11 al 17 de novembre la Smart City Week reflexiona amb la ciutadania sobre el model de ciutat al qual aspira Barcelona. Una setmana d’activitats sobre com les tecnologies i el coneixement fan ciutats més sostenibles,...

Consulta preliminar al mercat a Barcelona Activa

dc., 02/10/2019 - 13:51

Contractació pública. La consulta, prèvia al procés de licitació, s’emmarca dins el programa de Compra Pública d’Innovació de RIS3CAT. El projecte està cofinançat amb fons FEDER.

Michael Donaldson Carbón. Comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern de l'Ajuntament de Barcelona

Barcelona nomena un nou comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern

dj., 12/09/2019 - 10:07

El nou comissionat, Michael Donaldson Carbón, esta adscrit a la tercera tinença d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana que encapçala Laia Bonet.

Agenda

Smart City Week

Quan:
Del 11/11/2019 al 17/11/2019
On:
Diferents espais de la ciutat
C Pere IV 362 (Sant Martí)

Dia i.lab: 'Labs urbans. Innovació col·laborativa a Europa'

Quan:
18/11/2019
On:
Centre dInnovació Urbana Ca lAlier
C Pere IV 362 (Sant Martí)
934 860 638

Trobada 'DSIPLAY: Com protegir els comuns de l'extractivisme dactius?'

Quan:
26/11/2019
On:
Fàbrica de Creació Hangar
C Emília Coranty 8 (Sant Martí)
933084041

Smart City Expo World Congress 2019

Quan:
Del 19/11/2019 al 21/11/2019
On:
Fira Barcelona - Recinte Gran Via
Av Joan Carles I 64 (Hospitalet llobregat)
902233200
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital