Innovació a la contractació pública

Descripció / Objectius

Ampliar l’impacte de les polítiques socials i ambientals mitjançant la compra pública.

Des d’Europa es promou la contractació pública estratègica, que associa el concepte d’eficiència en la despesa pública amb la promoció d’objectius socials comuns europeus. En aquesta línia, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el 2017 un decret per impulsar la contractació pública sostenible, una economia local circular i l’activitat econòmica de les mitjanes, petites i microempreses locals i socials.

El consistori té un volum de contractació anual d’uns 600 milions d’euros en béns i serveis (gairebé la quarta part del pressupost municipal) i, per tant, la compra pública suposa una gran canvi cultural. Es tracta d'efectuar compres amb diners públics d’una manera més responsable, amb solucions sostenibles innovadores, i no tan sols fer compres amb criteris econòmics de mercat.

 

Com es fan compres més sostenibles?

En primer lloc, cal detectar les necessitats actuals i futures. S’ha d’involucrar professionals i serveis d'assessories amb coneixement actualitzat del mercat. La contractació no pot acabar amb l’adjudicació, sinó que s’estableix un sistema de monitoratge i control de l’execució, completant-lo amb l’avaluació dels resultats.

Els beneficis són múltiples: per a la ciutadania, incorpora béns o serveis que abans no s’havien ofert al mercat; per a la indústria, fomenta que les empreses i pimes tinguin oportunitats i impulsa la internacionalització, i per a l’Administració, promou un canvi cultural i acosta pràctiques ètiques. Barcelona ha creat una guia per aprofitar al màxim la compra pública innovadora.


Algunes experiències:

  • Obres de reurbanització de la Diagonal: innoven amb el paviment utilitzant les llambordes, peça singular i característica de Barcelona des de fa cent anys.
  • Barcelona Open Challenge: licitació internacional perquè les empreses proposin solucions innovadores a reptes de ciutat. Dirigida a transformar uns espais i serveis públics determinats a la ciutat.
  • Compra de vehicles per a la Guàrdia Urbana: l’Ajuntament de Barcelona va comprar 45 vehicles dièsel, amb una cilindrada de 1.600 TDI, de 105 CV de potència, per fer serveis i tasques de patrullatge per la ciutat. Els nous cotxes estan dotats de sistemes acústics, GPS, ordinadors i altres elements que faciliten el treball dels i les agents.

 

Consulta la diagnosi en compra pública per a la innovació:

 

Notícies

Nancy Cartwright guanya el premi Hipàtia

dj., 27/10/2022 - 19:31

Ciència. La seva recerca ha portat a una nova manera de comprendre la naturalesa de les teories científiques i de la causalitat.

Es posa en marxa el Barcelona Innova Lab

dl., 03/10/2022 - 12:02

Innovació. Nova finestreta única per donar suport i facilitar la realització de proves pilot a la ciutat.

Biennal de Pensament 2022: programa d’activitats, participants i calendari

dc., 14/09/2022 - 12:03

Biennal de Pensament. Més d’una seixantena de propostes per debatre amb prop de dos-cents participants nacionals i internacionals, de l’11 al 16 d’octubre.

Seül reconeix Barcelona com a millor ‘smart city’ estrangera

dv., 02/09/2022 - 16:05

Smart city. La World Smart City Expo Korea premia Barcelona com a millor ‘smart city’ pel lideratge i la governança.

Agenda

Nanotecnologia i ètica. Art i nanociència, un espai de diàleg

Quan:
28/11/2022
On:
Biblioteca Vila de Gràcia
Carrer del Torrent de l'Olla 104 (Gràcia)
932847790
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital