Avaluació
Com distribuir els excedents d’energia solar per alleujar la pobresa energética?

Descripció i Objectius

El programa

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat d’Innovació Digital, l’Oficina Municipal de Dades (OMD) i la fundació BIT Habitat, col·labora amb el programa DataCity Lab per trobar solucions innovadores als grans reptes de ciutat.

La segona edició de DataCity Lab s’enfoca en un doble objectiu del Pla Clima 2030 i de la Declaració d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona: la reducció de la pobresa energètica i l’increment de generació d’energia solar en l’àmbit urbà.

 

El repte

La ciutat de Barcelona té un 10,6% de la població en situació de pobresa energética, alhora que disposa d’un alt potencial de generació solar de proximitat.

Una possible solució per reduir la pobresa energètica dels col·lectius vulnerables seria obtenir excedents de generació elèctrica a partir de la instal·lació de panells solars i redistribuir l’energia generada als col·lectius esmentats.

 

Què busquem?

Busquem empreses tecnològiques amb experiència en analítica de dades energètiques per analitzar la viabilitat d’aquest plantejament tenint en compte les limitacions tècniques i jurídiques actuals. Una de les principals limitacions imposa que els punts de generació i els de consum es trobin connectats en baixa tensió i a una distància inferior a 500 metres entre ells.

Tenint en compte aquesta limitació, el repte partirà de l'anàlisi de tres superilles de Barcelona: Poble Nou, La Marina i Vila de Gràcia.

Les empreses hauran d’estimar i simular en quines zones de les superilles escollides seria viable subministrar excedents d'energia solar (generats des d'equipaments, espais públics, oficines, teixit comercial i industrial) entre als col·lectius vulnerables d'aquestes superilles.

El repte haurà de respondre les preguntes següents:

  • Quant excedent d’energia solar es podria generar i des de quin tipus d'edificis?
  • Quina tipologia de consumidors hi ha en cada superilla en funció de les seves corbes de consum?
  • Un cop generada, com es distribuiria l'energia entre aquelles persones que més la necessitin?
  • En quant es podria reduir la factura d'electricitat dels col·lectius vulnerables?

 

Què oferim?

L'empresa finalista rebrà una compensació financera de 10.000 € (IVA exclòs.) I treballarà en estreta col·laboració amb els equips tècnics d'ACCIONA, de l'Ajuntament de Barcelona i de la Universitat de Barcelona durant la fase experimental del projecte, que durarà entre tres i quatre mesos.

Els resultats es presentaran en un acte públic a principi del 2021.

 

Les parts

Aquest repte compta amb la participació de l’Àrea de Drets Socials i de la Direcció de serveis d’Energia i Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona; la participació d’ACCIONA com a corporació col·laboradora i, finalment, el Departament d’Analítica i Ciència de Dades de la Universitat de Barcelona com a referent acadèmic.

 

La convocatòria

Està oberta fins al 30 de setembre de 2020.

Més informació i inscripcions a DataCity Lab.

 

 

 

 

Dates i terminis

Presentació 30 setembre 2020
Avaluació 31 octubre 2020
Resolució 30 novembre 2020

Presentació de propostes

Aquí pots presentar la teva proposta per solucionar un repte. Per fer-ho, cal que emplenis el formulari en línia. Recomanem que baixis la plantilla per treballar els continguts de la proposta fora de línia. Tens preguntes? Envia-les des de la finestra que trobaràs en aquest apartat.

Envia la teva pregunta

Trobaràs la resposta a la teva pregunta publicada a l’apartat Preguntes freqüents en un període màxim de 3 dies laborables.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital