Barcelona presenta la seva estratègia d’inclusió digital davant les Nacions Unides

La tercera tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha presentat davant les Nacions Unides l’estratègia municipal per disminuir la bretxa digital a la ciutat. Bonet ha participat en el debat en línia "Digital Inclusion for All. Shaping our Digital future", organitzat per NNUU, en el qual ha defensat que “es reconeguin els drets digitals i la inclusió digital com a drets humans”.

Foto dels participants al debat en línia sobre inclusió digital celebrat a les Nacions Unides el febrer de 2021digital Naci
17/02/2021 - 11:05 h - Covid-19 DCPER

En el marc del debat, Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat el Pla de xoc d’inclusió i capacitació digital per mitigar les conseqüències de la crisi derivada de la Covid-19 que l’Ajuntament va posar en marxa el juliol de 2020 amb l’objectiu d’impulsar la capacitació digital i minimitzar la bretxa digital a la ciutat de Barcelona.

Bonet també ha compartit amb experts d’arreu els resultats recents de l’informe La bretxa digital a la ciutat de Barcelona, que revela hi ha entre 6.000 i 10.000 llars a la ciutat sense accés a Internet per motius econòmics i que existeixen desigualtats en el tipus d’usos que fan les persones d’Internet, coincidents amb les diferències d’edat, educatives i laborals.

La tinenta d’alcaldia ha posat sobre la taula “la necessitat de garantir Internet per a tothom i de dur a terme una política d’inclusió digital estructural”.

Laia Bonet ha defensat que “la inclusió digital ha de ser una agenda de drets” i que cal actuar a tots els nivells. “L’escala local és la més adequada per provar i experimentar polítiques d’inclusió digital, però les ciutats no ho podem fer tot soles. Necessitem que la comunitat internacional i els governs nacionals actualitzin el marc legal, reconeixent que el dret a la participació, l’educació, l’accessibilitat, l’atenció social, la igualtat de gènere, el treball o l’habitatge implica ara accés a Internet, habilitats i eines”.

Drets digitals

La tinenta d’alcaldia ha destacat que Barcelona s’ha proposat transformar el concepte de “dret a la inclusió digital” en drets concrets que puguin esdevenir accions.

“Els drets digitals són drets humans i la inclusió digital en forma part”, ha subratllat. “Aquests inclouen el dret d’accés a Internet el dret a la formació bàsica en el coneixement i l’ús de les noves tecnologies i el dret a la no discriminació en l’accés als serveis públics per manca d’habilitats digitals, per exemple”, ha conclòs.