Decidim, un any de plataforma participativa

Decidim, un any de plataforma participativa

Participació. L’eina digital de participació ciutadana celebra el primer aniversari amb un balanç positiu i reptes de futur.

La Fàbrica de Creació Fabra i Coats ha estat l'escenari escollit per celebrar el primer aniversari de Decidim, la plataforma digital de participació per a ciutats i organitzacions impulsada per l'Ajuntament de Barcelona. En la trobada, la comunitat Metadecidim ha valorat la feina feta fins ara i el creixement del projecte.

L’aplicació de la plataforma en noves institucions i municipis, el darrer dels quals és la ciutat de Hèlsinki, i l’augment dels usuaris i dels processos de participació confirmen l’evolució de Decidim Barcelona. Només a la ciutat de Barcelona s’han comptat prop de 250.000 consultes al web, 28.000 participants i 12.000 propostes. A més, en el darrer any s’han integrat a la plataforma noves funcionalitats i nous recursos, tant operatius com tècnics, gràcies al treball conjunt amb experts, grups de recerca universitaris, ciutats, institucions, empreses especialitzades i la mateixa ciutadania, que han contribuït a millorar el procés de participació ciutadana.

Aquest nivell de creixement no seria possible sense les SOM, o Sessions Operatives Metadecidim, un espai obert en què investigadors, experts, tècnics municipals i la ciutadania es troben mensualment per fer avançar, construir i millorar de manera participativa la plataforma Decidim Barcelona, i que ha atret l’atenció de centenars de veïns i veïnes de la ciutat interessats en el projecte. Des de l’inici s’han realitzat vuit sessions SOM.

Investigació i debat per a una democràcia en xarxa

També han estat vuit els seminaris LAB Metadecidim celebrats durant aquest període. Aquestes trobades tenen l’objectiu de debatre des d’una perspectiva tècnica i intel·lectual les possibilitats que ofereix la plataforma Decidim Barcelona i els reptes que permet assumir de cara al futur, i fan ús de la intel·ligència col·lectiva dels participants per afrontar els problemes clau que es presenten durant el seu desenvolupament.

L’espai de trobada anual més important de la comunitat de Decidim són les JAM (Jornades Anuals Metadecidim). Durant tres dies, hacktivistes, programadors i usuaris participen en un programa ben complet de conferències i tallers per compartir processos, innovacions, dificultats o millores de la plataforma, amb la presència de representants dels principals municipis que actualment utilitzen decidim.org com a eina de participació digital adaptada a les seves necessitats.

 

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital