El dret al refugi, un dels eixos de la Conferència Internacional “Cities for Rights”

El dret al refugi, un dels eixos de la Conferència Internacional “Cities for Rights”

Drets humans. Amb aquest esdeveniment es commemoren els 70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans i els 20 anys de la I Conferència Europea de Ciutats pels Drets Humans.

Davant la realitat mundial de retrocés de drets i en un moment en què els espais protegits i les conquestes assolides perillen, les ciutats i el municipalisme representen un contrapoder que reivindica la plena ciutadania des de la proximitat. La Declaració universal dels drets humans (DUDH), adoptada el 1948 per les Nacions Unides, recull quins són els drets bàsics que tots els països, governs i administracions han de garantir. La Conferència Europea de Ciutats pels Drets Humans, celebrada a Barcelona el 1998, va confirmar la necessitat de seguir treballant en la DUDH i va posar sobre la taula el fet que les ciutats són el primer nivell de concreció i garantia d’aquests drets i un actor de transformació gràcies a una ciutadania activa.

En aquella ocasió el moviment municipalista va decidir adoptar una Carta europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat, en què es plasmaven, com a compromís polític però també de forma jurídica i vinculant, les obligacions dels ens locals. Barcelona és una de les ciutats que més han complert el mandat de la Carta durant aquests dos anys, i els dies 10 i 11 de desembre serà l’amfitriona de la Conferència Internacional “Cities for Rights” que tractarà de nou el paper de les ciutats en la garantia dels drets humans.

Defensar des de les ciutats el dret a la mobilitat humana

Un dels eixos de la conferència, impulsada per la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, serà la mobilitat humana. Des de la crisi europea provocada per la guerra siriana, aquest dret és un dels més amenaçats com a conseqüència de les polítiques migratòries criminalitzadores i discriminatòries que la majoria d’estats europeus practiquen avui. Algunes ciutats, com per exemple Barcelona, han demostrat que des de la política municipal es pot fer tot el contrari: vetllar pels drets de les persones que busquen refugi i acollir-les d’acord amb la DUDH. I això, exigint a les administracions que tenen la major part de competències en matèria d’immigració i asil que abandonin les seves polítiques inhumanes.

Trobada internacional amb persones expertes, polítiques, entitats i artistes

En la conferència participaran més de trenta ponents: alcaldes i alcaldesses de ciutats com Washington DC, Amsterdam, Bristol, Nàpols, Riace i Barcelona, càrrecs polítics municipals d’altres ciutats i referents del pensament, la investigació i l’art pels drets humans.

La conferència tindrà lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i les inscripcions són gratuïtes. Us hi podeu apuntar aquí: Cities for Rights.

Projecte “Umbral”: drets humans a través de la cultura

Arran de la conferència, amb vocació més universal i de sensibilització ciutadana, neix el projecte artístic i educatiu “Umbral”, que proposa una sèrie d’activitats per reflexionar sobre el fenomen de la migració com a característica de qualsevol societat contemporània. Aquest projecte també pretén crear un espai de comprensió sobre la situació de desigualtat en la qual es troben milions de persones arreu del món.

“Umbral” inclou deu intervencions artístiques a les estacions de metro, tres projectes d’entitats, dos projectes pedagògics, una plataforma radiofònica, un taller de còmic i una publicació.

Entre els projectes d’entitats barcelonines participants, hi trobem “Frontera sur”, “Sueños refugiados” i “Un regal per a Kushbu”, que, amb l’ajut de l’Ajuntament de Barcelona i el pla “Barcelona, ciutat refugi”, ha desenvolupat uns materials artístics (vídeo, fotografies i còmic) que mostren la cara més reivindicativa de la cultura de la ciutat de Barcelona, una ciutat pels drets humans.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital