Es posa en marxa el domini .barcelona

Es posa en marxa el domini .barcelona

La primera url activa amb aquest domini ha estat decidim.barcelona, la plataforma per construir el Pla Municipal del present mandat

 

La primera url activa amb aquest domini ha estat decidim.barcelona, la plataforma per construir el Pla Municipal del present mandat

El període per reservar l’extensió del domini .barcelona va començar el 12 de gener, i està obert a les empreses, les entitats i els particulars que vulguin associar els seus webs i els seus correus al nom de la capital catalana. Els sol·licitants han de formalitzar la petició en una de les empreses registradores de dominis que ofereixen l’extensió .barcelona i, en cas que la seva petició s’aprovi, podran emprar aquest domini a partir del 20 de març, data de llançament del domini a la xarxa.

Tot i que el registre és lliure, l’Ajuntament de Barcelona, que va aconseguir que la Corporació d’Internet per a l’Assignació de Noms i Nombres (ICANN) aprovés el .barcelona el 2014 i n’és el propietari, s’ha reservat diversos noms geogràfics, genèrics i de serveis públics barcelonins.

La primera url activa amb el nou domini ha estat
decidim.barcelona,
la plataforma a través de la qual totes i tots poden
participar en la construcció del Pla Municipal per al present mandat.

L’objectiu de l’Administració és convertir el .barcelona en el domini de referència dels barcelonins, i com a requisit s’estableix que el contingut dels llocs web amb aquesta extensió estigui lligat a Barcelona o la seva àrea d’influència. Aquest nexe amb la comunitat barcelonina pot aplicar-se a múltiples activitats de diversos sectors, com el cultural, el turístic, el comercial o l’educatiu.

La gestió del .barcelona ha estat adjudicada per concurs públic de l’Ajuntament a la Fundació puntCAT. Aquesta entitat sense afany de lucre, que gestiona el domini .cat des de fa 10 anys, s’encarregarà de vetllar pel compliment dels requisits que han de satisfer els demandants que vulguin registrar un .barcelona. Així mateix, la Fundació puntCAT també treballarà directament amb les empreses registradores que ofereixin aquest domini nou.

La quota de llançament del .barcelona serà d’aproximadament uns 100 euros anuals per al període inicial (del 12 de gener al 20 de març), mentre que a partir del 21 de març el preu es reduirà a uns 40 euros l’any. La previsió és que la renovació anual del .barcelona sigui d’uns 40 euros.

La voluntat municipal és reforçar la marca .barcelona a internet i aconseguir que la ciutat tingui una presència a la xarxa equivalent a la de capitals europees com Berlín, Londres, Brussel·les o París, que també disposen de dominis propis. L’objectiu és que en els propers tres anys hi hagi uns 20.000 .barcelona operatius.

Considerant la tendència de l’ICANN a aprovar cada cop més nous dominis per tal de facilitar una millor segmentació i posicionament dels continguts d’Internet, no es preveu que el llançament del .barcelona perjudiqui en els propers anys a altres extensions genèriques complementàries, com són el .com, el .org o el .cat.

*

Les Corts és… innovació

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital