Festes de la Mercè 2018: els 10 actes de cultura popular imprescindibles del diumenge 23 de setembre

Festes de la Mercè 2018: els 10 actes de cultura popular imprescindibles del diumenge 23 de setembre

Mercè 2018. Sardanes, castells, esbarts, moixiganga, falcons, la Xambanga de Gegants... són alguns dels actes de cultura popular més destacats de la vigília de la Mercè

Moixiganga, Falcons, ball de bastons, sardanes, mostra d’esbarts… són alguns dels actes de cultura popular més destacats de la vigília de la Mercè. El diumenge de festa major també es fa la diada castellera històrica de la Mercè, enguany amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls. Tampoc us podeu perdre la cercavila que s’organitza amb motiu del centenari del pailebot Santa Eulàlia ni la Xambanga de gegants, un dels actes més esbojarrats de la festa major!

Aquí teniu un resum, ordenat cronològicament, de les activitats de cultura popular més importants del dia:

  • La Moixiganga de Barcelona. A les 10.15 a la plaça Nova. Heu vist mai la Moixiganga? És una dansa de torres humanes amb molta relació amb els castells o els balls de valencians i té un clar simbolisme relacionat amb la religió. Després d’una llarga absència, ara fa uns anys, es va formar una colla que l’ha recuperada perquè formi part novament de les celebracions de la festa major.
  • Matí de Falcons. A les 10.30 des de l’avinguda de la Catedral a la plaça de Sant Jaume. Exhibició falconera i cercavila posterior amb els Falcons de Vilanova d’Espoia com a colla convidada.
  • 68è Concurs de Colles Sardanistes. A les 11.00 a l’avinguda de la Catedral. Colles de tot Catalunya competeixen per fer la millor interpretació sardanística, la que s’adapta més bé a l’estètica i a la música. A més, aquest és un dels actes més antics de la Mercè. Amb la Cobla Marinada.
  • Cercavila i joutes del Centenari del pailebot Santa Eulàlia. 11.15 des del Palau de la Virreina al Portal de la Pau. El pailebot Santa Eulàlia fa 100 anys i, durant aquesta Mercè, el Museu Marítim ho commemora amb una cercavila i una batalla nàutica. La festa comença al Palau de la Virreina i continua fins a Portal de la Pau amb una desfilada de gegants i bestiari i la banda de música Pare Manyanet. Ja al port, se celebraran les joutes de Lance Sportive Sétoise, batalles nàutiques provençals en les quals dues barques s’enfronten, com en una justa de cavallers medievals.
  • Diada Castellera històrica de la Mercè. A les 12.00 a la plaça de Sant Jaume. El Palau de la Virreina és el punt d’inici d’un recorregut de les colles de castellers convidades pels amfitrions: els Castellers de Barcelona. Els barcelonins i els seus convidats –Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls– s’adrecen a la plaça de Sant Jaume per fer les construccions més espectaculars. Si us agraden els castells, aquesta és l’ocasió per comprovar l’alt nivell de totes tres formacions.
  • Ballada de Sardanes. A les 13.00 a l’avinguda de la Catedral. A càrrec de la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona. Amb la Cobla Marinada.
  • Mostra d’Esbarts. A les 17.00 al Palauet Albèniz. El palauet i els jardins que l’envolten s’omplen de música i danses les tardes de dissabte i diumenge i dilluns al matí. I és que passen per aquest recinte tot d´esbarts dansaires convidats a la Mercè. Veniu i veureu en acció l’Esbart Maragall, l’Esbart Ciutat Comtal, l’Esbart Joventut Nostra, l’Esbart Sant Jordi del Foment Martinenc, els Ballets de Catalunya, l’Esbart Gaudí, l’Esbart Sant Martí i l’Esbart Català de Dansaires.
  • Ballada de sardanes. A les 18.00 a la plaça de Sant Jaume. L’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona organitza aquesta ballada popular amb música de la cobla La Principal del Llobregat.
  • Xambanga de Gegants. A les 21.00, des del Museu Marítim fins al pati de la casa de la ciutat. Des del seu domicili provisional a les Drassanes barcelonines, els gegants i les gegantes i els seus geganters s’adrecen a la plaça de Sant Jaume, on faran nit per assistir, puntuals, a la cita que tenen l’endemà. Però aprofitaran la passejada per fer festa de la grossa. Us hi voleu afegir? Veniu a seguir-los en el seu recorregut pels carrers de Ciutat Vella. Recorregut: Portal de Santa Madrona, La Rambla, Ferran, Plaça Sant Jaume.
  • Concert de carilló: Fados, tangos i milongues. A les 21.00 a l’edifici Palau de la Generalitat. El so especialíssim del Carilló de la Generalitat no podia faltar en les celebracions de la festa major de Barcelona. Enguany, la carillonista del Palau, Anna Maria Reverté, ens recorda amb el so de les campanes que Lisboa és la ciutat convidada de la festa. I és que, a més de tangos i milongues, interpretarà amb el seu instrument un seguit de fados, el so que millor defineix la capital portuguesa.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital