Festes de la Mercè 2018: els 13 actes de cultura popular imprescindibles del dilluns 24 de setembre

Festes de la Mercè 2018: els 13 actes de cultura popular imprescindibles del dilluns 24 de setembre

Mercè 2018. El dia de la festa major l’activitat s’intensifica: hi ha matinades de grallers i trabucaires, el Matí Gegant, el Seguici de la Mercè, els balls protocol·laris de l’Àliga i els gegants, la diada castellera de les colles locals, la cavalcada...

El dia de la festa major l’activitat s’intensifica: hi ha matinades de grallers i trabucaires, el Matí Gegant, el Seguici de la Mercè, els balls protocol·laris de l’Àliga i els gegants, la diada castellera de les colles locals, la cavalcada… Ens espera, per tant, un dia molt intens i ple d’actes de cultura popular des de primera hora del matí fins a la matinada.

Aquí teniu un resum, ordenat cronològicament, de les activitats de cultura popular més importants del dia:

 • Matinades de grallers. A les 8.00, des de la plaça de la Mercè fins a la plaça de Sant Jaume. Que tothom ho sàpiga: avui és el dia de la patrona i la ciutat ho celebra intensament, així que prou de dormir. Traieu-vos la son de les orelles. I és que, si viviu pel barri vell, haureu de saltar del llit voluntàriament o… a causa del so dels grallers que es despleguen de bon matí pel barri. Bon dia de la Mercè! Recorregut: plaça de la Mercè, Ample, Regomir, Ciutat, St Jaume, Bisbe, Baixada Sta Eulàlia, Banys Nous, Ave Maria, pl St Josep Oriol, Pl Pi, Cecs Boqueria, Boqueria, Banys Nous, Ferran, plaça Sant Jaume.
 • Galejada trabucaire. A les 9.15, des de la Rambla de Canaletes fins a la plaça de Sant Jaume. Darrere els grallers venen… els trabucaires. Aquests antics bandolers ja no fan malifetes com fa segles, però encara fan soroll, molt de soroll. I és que potser els seus trabucs no estan carregats, però les explosions que produeixen són igual d’intenses. Recorregut: La Rambla, Ferran, Plaça Sant Jaume.
 • Matí Gegant: mostra de balls i passada de nans i gegants. A les 11.00, des de la plaça de Sant Jaume a la plaça de Castella. Nens i nenes de tots els barris de Barcelona, però també una pila d’adults, esperen tot l’any el moment excepcional en què tots els gegants de la ciutat interpreten les seves danses al cor de Barcelona. Arribaran puntuals a la cita, perquè han fet nit a la Casa Gran i, després de ballar una estona, sortiran a passejar per carrers i places amb els seus amics i companys de festa, els nans. Els hi voleu acompanyar? Passada de nans i gegants: pl. Sant Jaume, Ferran, La Rambla, Cardenal Casañas, Pi, Portaferrissa, Cucurulla, Portal de l’Àngel, santa Anna, Rambla, Tallers, Castella, Montalegre
 • Seguici de la Mercè. A les 12.00, des de la plaça de la Mercè a la plaça de Sant Jaume. El seguici popular de Barcelona escorta les autoritats amb l’acompanyament de la banda Municipal de Barcelona i les colles castelleres. Després els gegants de la Ciutat i l’Àliga fan els balls protocol·laris respectius a la plaça de Sant Jaume, davant la batllessa. Recorregut: plaça de la Mercè, Ample, Regomir, Ciutat, plaça de Sant Jaume (12.15 h: Ball de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat), interior de l’Ajuntament.
 • Balls de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat. A les 12.15 a la plaça de Sant Jaume. El moment més solemne de la festa es viu quan la batllessa presideix els balls de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat des del balcó de la casa de la ciutat.
 • Diada castellera de les colles locals. A les 12.30 a la plaça de Sant Jaume. Amb la participació de totes les colles castelleres de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de la Vila de Gràcia, els de la Sagrada Família, els del Poble-sec, la Colla Jove de Barcelona i els Castellers de Sarrià.
 • Mostra d’Esbarts. A les 12.00 al Palauet Albèniz. El palauet i els jardins que l’envolten s’omplen de música i danses les tardes de dissabte i diumenge i dilluns al matí. I és que passen per aquest recinte tot d’esbarts dansaires convidats a la Mercè. Pareu atenció si veniu el dilluns al matí, perquè podreu veure ballar un grup de dansa de Lisboa, el Grupo Etnográfico Danças e Cantares do Minho, i un altre de Torí, Ij Danseur dël Pilon.
 • Cavalcada de la Mercè. A les 18.00, des del carrer de Pelai fins a la plaça de Sant Jaume. Un dels moments més esperats pels barcelonins, la Cavalcada, omple de festa els carrers del centre de la ciutat en una desfilada festiva en què participen col·lectius de cultura popular i grups d’animació de tot Barcelona. Recorregut: Pelai (carrer Gravina), plaça Catalunya, La Rambla (carril ascendent) Ferran, Plaça Sant Jaume, Ajuntament.
 • Ballada de sardanes. A les 18.15 a la plaça de la Mercè. A càrrec de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Amb la Cobla Marinada.
 • Cloenda de les Jornades Internacionals Folklòriques. A les 18.30 a l’avinguda de la Catedral. aquestes jornades organitzades per l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), que acosten a Barcelona danses, músiques i un món de tradicions absolutament fascinadores. En voleu un exemple? Veniu a veure les actuacions de col·lectius folklòrics com ara la Compañía de Danza Folklórica Ciudad de México, l’Association Culturelle Couleurs d’Algérie, el col·lectiu italià Ij Danseur dël Pilon i, és clar, uns convidats procedents de Portugal: el Grupo Etnográfico Danças e Cantares do Minho, a més d’un grup de Sri Lanka.
 • Concert coral. A les 19.00 a la plaça del Rei. Els cantaires de la Federació Catalana d’Entitats Corals omplen la plaça del Rei amb les seves veus per oferir una mostra de la tasca cultural que fan les entitats associades, que són prop de 450.
 • Toc a plegar. A les 20.00 amb sortida a la plaça de Sant Jaume i arribada al Palau de la Virreina. Els Gegants de la Ciutat s’acomiaden de la festa i s’adrecen novament cap al seu domicili habitual, el Palau de la Virreina. Si els voleu acompanyar, podreu participar en un dels actes finals de la Mercè d’enguany. Heu vist mai la Contradansa dels Gegants de la Ciutat? Doncs aquest és el moment en què l’interpreten, a la porta de la Virreina. Recorregut: Plaça Sant Jaume, Llibreteria, Veguer, plaça del Rei, Baixada de Santa Clara, Pietat, Bisbe, plaça Nova, Boters, Pi, plaça del Pi, Cardenal Casañas, Rambla, Palau de la Virreina.
 • Concert de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. A les 21.00 a la plaça de la Mercè. La cobla titular la ciutat de Barcelona, la Sant Jordi, oferirà un concert final de festa major dins la basílica de la Mercè.
Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital