Inaugurat el nou edifici de recerca de la UOC al districte 22@ de Barcelona

Façana de l'edifici Can Jaumandreu
02/11/2022 - 11:35 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

El divendres passat, 28 d’octubre, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep A. Planell, van inaugurar el Hub Interdisciplinari de Recerca i Innovació d’aquesta universitat, un nou espai de 2700 metres quadrats destinat íntegrament a la recerca, la innovació, la transferència i l’emprenedoria de la Universitat. A l’acte també hi va assistir una comitiva de representants de l’Ajuntament de Barcelona, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, la vicerectora de Planificació Estratègica i Recerca de la UOC, Marta Aymerich, i diferents entitats de recerca del país. 

El desplaçament dels grups de recerca i de suport que estaven situats al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels, a la nova infraestructura ha estat gràcies a l’acord de finals del 2020 entre la UOC i l’Ajuntament de Barcelona. Amb la inauguració del nou recinte, la UOC culmina la concentració dels seus actius de docència, recerca i bona part de la gestió al campus del Poblenou, en un conjunt de tres edificis al complex de l’antiga fàbrica tèxtil de Can Jaumandreu, al districte digital 22@, de Barcelona. Així mateix, la UOC continua mantenint l’edifici de l’avinguda del Tibidabo, on està ubicat el rectorat. 

El nou espai inaugurat el divendres 28 d’octubre està ubicat en un edifici de quatre plantes al número 154 de la rambla del Poblenou. El recinte ha estat remodelat amb el cofinançament de la Generalitat de Catalunya en la convocatòria de projectes singulars institucionals d’infraestructures d’R+D procedents de fons europeus, amb un import d’1,25 milions d’euros.

Actualment, el Hub ja acull l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), l’eHealth Center (eHC), l’eLearning Research Programme (eLR), l’Escola de Doctorat, la plataforma Hubbik, d’emprenedoria i innovació oberta, i el personal de gestió de la recerca. En total, hi treballaran prop de 800 persones, que també disposaran dels UOC Labs, un ecosistema de nou laboratoris d’experimentació i prestació de serveis transversals i especialitzats, entre d’altres, en realitat virtual, neuroestimulació, experimentació social, fabricació 3D, innovació audiovisual, arquitectura de dades o sistemes ciberfísics.

A l’acte d’inauguració, el president Pere Aragonès va destacar que cal sentir orgull “de tot el potencial que hi ha darrere d’iniciatives d’espais com el Hub Interdisciplinari de Recerca i Innovació de la UOC. Un espai que ho té tot per fer aflorar el coneixement”. El presitent va posar en valor que el nou complex “incorpora totes les eines per afavorir la millor recerca i el treball cooperatiu, compartint idees, hipòtesis i teories i potenciant la intel·ligència col·lectiva”.

Per la seva part, el rector Josep A. Planell va destacar que “Amb aquest nou espai impulsarem la recerca interdisciplinària, de frontera i excel·lent per aportar solucions en tres eixos globals clau on tenim expertesa reconeguda: l’aprenentatge en línia, la salut digital i la societat xarxa.” També va subratllar la voluntat de la institució “que els pròxims 25 anys la recerca continuï sent un vector fonamental de la nostra universitat”. 

25è aniversari

Amb aquest acte, la UOC va aprofitar per cloure la celebració dels 25 anys del naixement de la Universitat. Una trajectòria que s’ha traduït en 95.000 graduacions, un professorat compost per 6.500 persones i un impacte internacional que, en el cas del curs passat, va arribar a estudiants de 141 països diferents.

Quant a recerca i innovació, la UOC se centra a enfrontar els reptes de l’actualitat a través de l’estudi de la interacció entre la tecnologia i les ciències humanes i socials, amb un focus específic en la societat xarxa, l’aprenentatge en línia i la salut digital. La universitat aplega una comunitat composta per més de 500 investigadors i investigadores, i 51 grups de recerca articulats entorn dels set estudis de la UOC, un programa de recerca en aprenentatge en línia (e-Learning Research) i dos centres de recerca: l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) i l’eHealth Center (eHC). A més, la Universitat impulsa la innovació en l’aprenentatge digital a través de l’eLearning Innovation Center (eLinC) i la transferència de coneixement i l’emprenedoria de la comunitat UOC amb la plataforma Hubbik.

Més informació