Oberta la primera convocatòria de residències del Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica

Oberta la primera convocatòria de residències del Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica

Canòdrom. Oberta la primera convocatòria de residències del Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica

L’equipament crida a formar part de la seva comunitat a projectes de creació i recerca amb l’objectiu de potenciar la col·laboració amb el barri del Congrés-Indians i la lliure circulació d’idees.

El Canòdrom de la Meridiana va tornar a obrir les seves portes el passat mes de desembre com a nou Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, i comença aquesta nova etapa llençant una
convocatòria pública de residències. Les persones i organitzacions candidates no només trobaran un espai de referència on desenvolupar els seus projectes, sinó també on intercanviar idees, col·laborar i trobar sinergies amb iniciatives afins.

El nou Canòdrom es planteja com a equipament de ciutat, aterrat i arrelat al barri del Congrés-Indians, que permet treballar en una triple escala d’intervenció: barri – ciutat – món. És per això que una part fonamental a valorar de les propostes presentades és el retorn que facin al barri del Congrés-Indians i al districte de Sant Andreu. Les persones o col·lectius interessats podran presentar la seva proposta del 3 al 23 de febrer, a través de la plataforma participativa del Canòdrom https://canodrom.decidim.barcelona.

Modalitats i temàtiques de les residències
La convocatòria diferencia entre tres modalitats de projectes que s’hi vulguin presentar: projectes de recerca desenvolupats des d’universitats o grups de recerca; projectes de tecnologia i democràcia; i, per últim, projectes singulars en dos nivells, feminismes i tecnologies digitals i democràtiques, o videojocs amb perspectiva crítica.

 • Innovació democràtica. Transformació de les dinàmiques d’interrelació entre dels espais de l’administració pública oberts i les voluntats ciutadanes de viure i apropiar-se del seu entorn.
 • Tecnologies (hardware i software) lliures i democràtiques. Tecnologies de codi obert, de
  gestió pública i/o comuna.
 • Feminismes i tecnologies digitals i democràtiques. Mirada amb perspectiva de gènere
  interseccional sobre les tecnologies digitals.
 • Ciència ciutadana i participativa. Processos d’investigació i objectivació científica
  participats i articulats de des de la societat civil.
 • Cultura digital i democràtica. Mediació de la capa digital en les pràctiques, actituds, valors i pensaments, des d’una perspectiva de democràtica.
 • Anàlisi i visualització de dades amb perspectiva crítica. Construir infraestructura digital de representació de dades que visibilitzi les diferents dimensions d’una societat complexa i
  canviant.
 • Urbanisme crític i tecnologies digitals. Aproximació crítica a la investigació de l’ordenació
  del territori mitjançant l’ús de la capa digital en la recerca o en l’exposició de resultats.
 • Procomuns digitals. Recursos digitals pertanyents a una comunitat.
 • Drets digitals i sobirania tecnològica. Extensió dels Drets Humans a l’entorn digital: dret a la privacitat, a l’accés a la informació, a la llibertat d’expressió, entre molts d’altres. Defensa en l’ajust a necessitats i interessos de la comunitat de les de la infraestructures i les TIC.
 • Innovació per a l’empoderament ciutadà, l’autoorganització i la transformació social.
  Investigació i/o aplicació de lògiques innovadores en els processos d’emancipació social i
  nacional.
 • Innovació social per donar resposta a emergències socials, sanitàries, climàtiques i
  habitacionals. Conjunt de solucions innovadores a problemes socials i ambientals existents, des d’una perspectiva d’origen, classe i gènere.
 • Videojocs amb perspectiva crítica. Impuls de la transformació social a través dels videojocs i/o de la cultura dels videojocs.

Comissió seleccionadora de la I Convocatòria
El jurat d’enguany està format per persones expertes en els àmbits de coneixement dels que tracta la convocatòria, i seleccionaran els projectes que s’hagin presentat seguint una sèrie d’indicadors objectius, especificats a l es bases.
> Tatiana Guerrero , assessora en polítiques socials públiques.
> Isabella Longo , directora de projectes de BIT Habitat.
> Arnau Monterde , director d’Innovació Democràtica.
> Antonio Alcàntara , expert en acció comunitària.
> Rosa Borge , experta en plataformes participatives i deliberació online.

Quin Canòdrom volem
La convocatòria de residències del Canòdrom aterra la primera línia de les propostes que durà a terme l’equipament durant els propers anys. L’equipament vol ser un espai de llibertat, creació i lliure circulació d’idees en matèria d’innovació democràtica i tecnologia crítica, a partir d’un programa de formacions, activitats obertes i residències que contribueixin a reflexionar sobre els grans reptes de la societat en xarxa.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital