Sinergies per a la participació ciutadana

Sinergies per a la participació ciutadana

Participació. La signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i la UOC impulsa la participació ciutadana a Barcelona.

Una ciutat més democràtica i tecnològica. Aquesta és una de les premisses del conveni signat amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per seguir fomentant la participació ciutadana i les tecnologies de la comunicació en xarxa, la recerca i la innovació a través de plataformes digitals ja existents, com Decidim.barcelona.

El conveni té com a objectiu principal impulsar la investigació, formació i divulgació entorn de la participació ciutadana, vetllant perquè es conservin i es respectin els principis que actualment regeixen la plataforma Decidim.barcelona, com la transparència, el caràcter lliure i de codi obert o la traçabilitat, que garanteixen la qualitat democràtica dels processos de participació.

L’acord avança pel que fa a les polítiques de participació, a col·laborar en projectes de recerca i assessorar la plataforma digital quant a l’activitat, el disseny o l’anàlisi.

Unió de forces

El conveni, que porta per títol “Participació ciutadana, desenvolupament tecnopolític i comunicació en xarxa a través del Decidim”, l’han signat el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, i el rector de la UOC, Josep A. Planell.

A la UOC serà el grup de recerca Communication Networks and Social Change (CNSC), dirigit per Manuel Castells, el que liderarà el projecte establert amb la signatura del conveni. La duració serà de tres anys, fins al 2019, i tindrà un valor econòmic de 300.000 euros, que assumiran a parts iguals l’Ajuntament i la UOC.

La coordinació i la voluntat de sumar esforços neix de la proposta de la Direcció de Serveis de Recerca, Desenvolupament i Innovació de la Gerència de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona.

La plataforma Decidim.barcelona, en auge

Actualment ja són més de catorze les ciutats i institucions que utilitzen la plataforma Decidim.barcelona adaptada a les seves necessitats, tant a Catalunya, com a l’Estat espanyol i Europa, com és el cas de la capital finlandesa, Hèlsinki, o la Comissió Nacional del Debat Públic, a França.

L’ús expansiu de Decidim.barcelona i la seva naturalesa absolutament oberta i de programari lliure permeten, també, l’evolució, l’adaptabilitat i la millora constants de la plataforma.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital