Suspesa la concessió de llicències d’allotjaments turístics

Suspesa la concessió de llicències d’allotjaments turístics

Municipal. S’obre un procés de participació per elaborar una regulació nova per al 2016.

L’Ajuntament de Barcelona ha suspès l’emissió de llicències de tot tipus d’allotjaments turístics. Això inclou hotels, hotels apartament, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils. El Govern municipal prepara una regulació nova per al primer trimestre del 2016.

Vídeo ‘Suspesa la concessió de llicències d’allotjaments turístics’

Com a pas previ a la definició del Pla especial de regulació d’allotjaments turístics, el Govern municipal ha acordat suspendre la concessió de llicències de tot tipus d’allotjament turístic a Barcelona. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament atura l’emissió de llicències d’hotels, hotels apartament, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils.

Així ho han explicat l’alcaldessa Ada Colau i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, en una roda de premsa. “Era una prioritat posar-hi ordre. Fins ara s’havia abordat la política turística a cop de pedaç”, ha assegurat Colau. “Ara s’iniciarà un procés de reflexió pausat i ordenat sobre el model turístic de la ciutat.” La previsió és tenir a punt una proposta inicial del Pla especial de regulació d’allotjaments turístics durant el primer semestre del 2016.

Per la seva banda, Janet Sanz ha insistit en el fet que “aquesta és una suspensió cautelar, preventiva i temporal per reflexionar sobre el model turístic, i la intenió és que tingui una durada d’1 any”.

Amb aquesta mesura el consistori vol fer una radiografia del parc d’allotjaments turístics de la ciutat per avaluar l’oferta existent i l’impacte econòmic i social que té sobre l’accés a l’habitatge i l’ocupació de l’espai públic.

A més, el Govern municipal convocarà un plenari extraordinari per abordar la creació d’un consell municipal de turisme, un espai de reflexió que aglutinarà els veïns i tots els actors vinculats al turisme per consensuar-ne el model de gestió.

El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat aquest mateix dijous l’acord de la suspensió.

Durant el procés es dialogarà amb tots els actors involucrats en el sector i, a més, es tindran en compte les experiències d’altres ciutats turístiques europees. Per elaborar aquest model de gestió també es valoraran iniciatives que afavoreixin un repartiment equitatiu dels beneficis del turisme als 73 barris de la ciutat, així com mesures per descongestionar les zones sotmeses a una pressió ambiental i social més gran.

Trenta projectes afectats

Segons els primers càlculs que ha fet l’Ajuntament, la suspensió afectarà 30 llicències en tràmit  i les peticions noves, majoritàriament d’hotels.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital