Tecnologia al servei de la democràcia

Tecnologia al servei de la democràcia

Participació. Les segones Jornades Anuals Metadecidim encarnen l’aposta de la ciutat per la participació digital com a eina d’innovació democràtica.

Una ciutadania que participa en les decisions polítiques de les seves institucions fa una ciutat més democràtica. Aquesta aposta per la investigació i el desenvolupament de noves metodologies pretén garantir i fomentar una democràcia més accessible, distribuïda, segura i no censurable. Els dies 26, 27 i 28 d'octubre, 300 hacktivistes, programadors i usuaris treballaran i faran evolucionar conjuntament la plataforma de participació digital Decidim.Barcelona durant les segones Jornades Anuals Metadecidim (JAM), i faran així de la innovació tecnològica un pont d'accés a la innovació democràtica.

La plataforma Decidim.Barcelona és l’eina de participació ciutadana oberta i en línia impulsada a partir de la voluntat col·laborativa entre l’Ajuntament i una comunitat oberta de programadors, hacktivistes, investigadors i usuaris, que, amb el nom de Metadecidim, treballen plegats per desenvolupar-la, millorar-la i ajustar-la a les necessitats d’una veritable participació ciutadana.

Decidim.Barcelona es basa en un programari lliure i de codi obert descarregable a decidim.org, que ja han adoptat i adaptat dotze institucions i administracions públiques. Aquesta tecnologia oberta està en constant evolució gràcies a la feina de pensar i redissenyar l’eina de la comunitat hacktivista i investigadora del Metadecidim, una tasca que es visualitza i potencia durant la celebració de les Jornades Anuals Metadecidim.

Plataformes com Decidim.Barcelona, cada vegada més presents arreu del món, ofereixen espais de deliberació, de participació directa, vot electrònic i intercanvi d’informació per a la ciutadania, implicant-la en els processos de decisió política de diferents ciutats i organitzacions.

Els canals i mecanismes de participació desenvolupats a partir del nou Reglament de participació ciutadana, aprovat el 6 d’octubre, estan estretament lligats a les plataformes digitals.

Jornades Anuals Metadecidim

Els dies 26, 27 i 28 d’octubre, a l’edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i amb el títol “Tecnologies per una democràcia en xarxa”, les Jornades Anuals Metadecidim 2017 reuniran la xarxa de plataformes afins a Decidim.Barcelona, amb la presència de part dels dotze municipis i organitzacions de Catalunya, Espanya i Europa que actualment hi participen i que compartiran experiència, dificultats o millores.

Les JAM estan obertes, prèvia inscripció, a la ciutadania interessada en l’ús de les noves tecnologies dins l’àmbit de la participació, i ofereixen un ampli programa de conferències i tallers amb ponents de renom en l’àmbit tecnològic.

Un dels atractius principals de les jornades d’enguany es troba en les conferències de cloenda. La ministra digital de Taiwan, Audrey Tang, que és una de les hacktivistes més respectades internacionalment i defensora de les plataformes participatives, farà la ponència de manera hologràfica. Finalment, serà Virgile Deville, cofundador de Open Source Policy i Open Democracy Now, empreses emergents que implementen programari de tecnologia de codi obert per a institucions públiques, l’encarregat de cloure les jornades.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital