Torna la Biennal de pensament per debatre els reptes de futur de la tecnologia

Torna la Biennal de pensament per debatre els reptes de futur de la tecnologia

Smart City. La segona edició de la Biennal de pensament “Ciutat oberta” se celebra del 13 al 18 d’octubre i convida la ciutadania a debatre i reflexionar sobre els reptes de la societat contemporània d’aquest canvi d’època.

El món està immers en un canvi d’època marcat per la revolució digital, la globalització i el canvi climàtic. El segle XXI planteja reptes a què hem de respondre de manera global. Del 13 al 18 d’octubre, la Biennal de pensament convida la ciutadania a debatre i a pensar, a parlar de democràcia, de tecnologia i de ciutat. A imaginar el futur i pensar el paper que hi tenen les ciutats.

La Biennal portarà activitats i ponències a tota la ciutat, amb la participació de persones expertes de l’àmbit local, nacional i internacional.  Totes les activitats seran presencials, seguiran les mesures de seguretat i tindran l’aforament limitat a causa de la covid-19. Per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia a través del web Biennal de pensament a partir del 2 d’octubre.

A més, una dotzena d’activitats s’emetran en directe al web de la Biennal, i totes les ponències i debats, tret del programa +Biennal, s’enregistraran i es podran veure a la carta en el mateix portal.

Quatre eixos marquen els debats i les activitats de Ciutat oberta: la tecnologia, l’urbanisme i les ciutats i la democràcia, amb el futur com a eix transversal. 

 

Col·lapses, afectes i feudalisme digital

Aquestes són algunes de les activitats que la Biennal dedica als reptes de futur de la tecnologia:

  • Afectes i tecnologia digital (dimecres, 14 d’octubre, a les 19.30 h / Fabra i Coats). Quin paper té tot allò digital en relació amb l’amor, l’espiritualitat, la immaterialitat, el poder o la política neoliberal i les seves tècniques de control i de vigilància? Els últims treballs de Núria Guiu i Alicia Kopf exploren on es creuen el cos, les relacions afectives i la tecnologia.

 

  • Habitar el col·lapse (divendres, 16 d’octubre, a les 17.30 h / Centre Cívic Can Felipa). Els impactes de la crisi climàtica estan situant al centre de l’imaginari col·lectiu la idea de col·lapse general. Carlos Taibo, professor de ciència política i autor de diversos llibres sobre el col·lapse, i Marina Garcés, professora de filosofia, escriptora i exploradora del que ella defineix com a època pòstuma, suggeriran maneres d’afrontar col·lectivament i des de la vivència íntima el present i un futur que sembla en descomposició.

 

  • Barcelona Digital: Cocreant la memòria, ecosistema i economia de la Barcelona digital en clau de diversitat (dissabte, 17 d’octubre, a les 12.30 h / Fabra i Coats). En un context amb urgència per generar una ciutat oberta i inclusiva, feminista i justa, es proposa fer Wikigender Barna, un esdeveniment en què diferents comunitats de dones es reuniran físicament i en línia per generar nodes, amb l’objectiu de visibilitzar i seguir construint Barcelona amb perspectiva de gènere digital.

 

  • Escenaris d’acció col·lectiva contra el feudalisme digital (dissabte, 17 d’octubre, a les 18.00 h / Fabra i Coats). La pandèmia ha digitalitzat tots els aspectes de les nostres vides, introduint intermediaris dubtosos en espais fins ara sagrats. Com podem defensar els barris, les escoles i els espais privats de la colonització de les plataformes digitals? La periodista Karma Peiró moderarà la conversa entre dos experimentats activistes italians: l’especialista en seguretat Claudio Agosti, membre del col·lectiu berlinès Good Technology i del laboratori d’idees europeu DiEM25, i Simona Levi, fundadora d’Xnet, FCForum, 15MpaRato i impulsora de la recent campanya “No Google a les escoles”.

Ciutat oberta, Biennal de pensament

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital