Torna la Biennal de pensament per debatre els reptes de futur de la tecnologia

El món està immers en un canvi d’època marcat per la revolució digital, la globalització i el canvi climàtic. El segle XXI planteja reptes a què hem de respondre de manera global. Del 13 al 18 d’octubre, la Biennal de pensament convida la ciutadania a debatre i a pensar, a parlar de democràcia, de tecnologia i de ciutat. A imaginar el futur i pensar el paper que hi tenen les ciutats.

..
29/09/2020 - 12:15 h - Smart City DCPER

La Biennal portarà activitats i ponències a tota la ciutat, amb la participació de persones expertes de l’àmbit local, nacional i internacional.  Totes les activitats seran presencials, seguiran les mesures de seguretat i tindran l’aforament limitat a causa de la covid-19. Per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia a través del web Biennal de pensament a partir del 2 d’octubre.

A més, una dotzena d’activitats s’emetran en directe al web de la Biennal, i totes les ponències i debats, tret del programa +Biennal, s’enregistraran i es podran veure a la carta en el mateix portal.

Quatre eixos marquen els debats i les activitats de Ciutat oberta: la tecnologia, l’urbanisme i les ciutats i la democràcia, amb el futur com a eix transversal. 

Col·lapses, afectes i feudalisme digital

Aquestes són algunes de les activitats que la Biennal dedica als reptes de futur de la tecnologia:

  • Afectes i tecnologia digital (dimecres, 14 d’octubre, a les 19.30 h / Fabra i Coats). Quin paper té tot allò digital en relació amb l’amor, l’espiritualitat, la immaterialitat, el poder o la política neoliberal i les seves tècniques de control i de vigilància? Els últims treballs de Núria Guiu i Alicia Kopf exploren on es creuen el cos, les relacions afectives i la tecnologia.

  • Habitar el col·lapse (divendres, 16 d’octubre, a les 17.30 h / Centre Cívic Can Felipa). Els impactes de la crisi climàtica estan situant al centre de l’imaginari col·lectiu la idea de col·lapse general. Carlos Taibo, professor de ciència política i autor de diversos llibres sobre el col·lapse, i Marina Garcés, professora de filosofia, escriptora i exploradora del que ella defineix com a època pòstuma, suggeriran maneres d’afrontar col·lectivament i des de la vivència íntima el present i un futur que sembla en descomposició.

  • Barcelona Digital: Cocreant la memòria, ecosistema i economia de la Barcelona digital en clau de diversitat (dissabte, 17 d’octubre, a les 12.30 h / Fabra i Coats). En un context amb urgència per generar una ciutat oberta i inclusiva, feminista i justa, es proposa fer Wikigender Barna, un esdeveniment en què diferents comunitats de dones es reuniran físicament i en línia per generar nodes, amb l’objectiu de visibilitzar i seguir construint Barcelona amb perspectiva de gènere digital.

  • Escenaris d’acció col·lectiva contra el feudalisme digital (dissabte, 17 d’octubre, a les 18.00 h / Fabra i Coats). La pandèmia ha digitalitzat tots els aspectes de les nostres vides, introduint intermediaris dubtosos en espais fins ara sagrats. Com podem defensar els barris, les escoles i els espais privats de la colonització de les plataformes digitals? La periodista Karma Peiró moderarà la conversa entre dos experimentats activistes italians: l’especialista en seguretat Claudio Agosti, membre del col·lectiu berlinès Good Technology i del laboratori d’idees europeu DiEM25, i Simona Levi, fundadora d’Xnet, FCForum, 15MpaRato i impulsora de la recent campanya “No Google a les escoles”.

Ciutat oberta, Biennal de pensament