Una ciutat radicalment democràtica

Una ciutat radicalment democràtica

Participació. Tret de sortida de les Jornades Anuals Metadecidim, en què 300 persones usuàries, hacktivistes, programadores i expertes es reuneixen per millorar la plataforma participativa Decidim.

Amb un nom que evoca les trobades d'improvisació musical, les JAM, o Jornades Anuals Metadecidim, arriben a la seva segona edició. L'objectiu és reunir tots els actors implicats en el desenvolupament de la plataforma participativa Decidim per compartir experiències, repensar-la i millorar-la. L'eina és una aposta de l'Ajuntament per hibridar política i innovació tecnològica, i fomentar una democràcia realment participativa en mans de la ciutadania.

El projecte Decidim va veure la llum amb el Pla d’actuació municipal (PAM), mitjançant un procés de participació ciutadana sense precedents a la ciutat, amb 39.000 participants i més de 10.000 propostes. Uns anys més tard, el projecte és molt més ampli, amb tota una comunitat que, amb el nom Metadecidim, es reuneix i treballa constantment involucrant institucions, desenvolupadors, universitats, usuaris i hacktivistes, per decidir conjuntament com ha de ser la plataforma.

El creixement de la plataforma i la seva filosofia de 100% codi obert i programari lliure ha propiciat la creació d’un contracte social propi. La regidora de Participació i Districtes, Gala Pin, ha destacat: “El qui s’instal·li la plataforma està acceptant els principis fundacionals del projecte que hem construït conjuntament.” El contracte social garanteix un programari lliure i contingut obert, transparència, igualtat d’oportunitats i indicadors de qualitat, confidencialitat de les dades, compromís i responsabilitat, així com la millora contínua de la plataforma i la col·laboració interinstitucional, i posa així de manifest l’aposta de l’Ajuntament de la ciutat per un producte tecnopolític finançat amb diners públics, codissenyat amb la ciutadania i governat democràticament.

Més de 300 persones debatent

Les Jornades Anuals Metadecidim s’han consolidat com un espai per a la democràcia participativa, on al llarg de tres dies més de 300 persones han pensat i debatut les funcionalitats, estratègies i línies d’actuació de la plataforma Decidim.

Les jornades han aconseguit reunir per primer cop algunes de les dotze ciutats i organitzacions catalanes, espanyoles i internacionals que actualment utilitzen, adaptada a les seves necessitats, la plataforma Decidim.

Aquest any s’han incorporat esdeveniments innovadors que han tingut un gran impacte a les xarxes socials, com per exemple la conferència hologràfica d’Audrey Tang.

 

 

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital