Benvinguda

Francesca Bria. Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital.  Ajuntament de Barcelona.
Francesca Bria. Comissionada de Tecnologia i Innovació Digital. Ajuntament de Barcelona.

El juny del 2016, l'Ajuntament de Barcelona va crear el nou Comissionat de Tecnologia i Innovació Digital, plenament conscient de la importància de la tecnologia i les dades per transformar la ciutat, oferir uns serveis públics millors i més assequibles i fer que el Govern municipal sigui més transparent i eficaç per a totes les persones.

Per aquest motiu, vam crear l'Oficina d'Innovació Digital, que és l'encarregada de definir les polítiques de tecnologia i innovació de Barcelona, i també de replantejar la ciutat intel·ligent no només en els aspectes tecnològics sinó també a l'hora de posar al capdavant les necessitats de la ciutadania i els reptes de la ciutat.

Vam redactar el Pla Barcelona Ciutat Digital per veure de quina manera poden ajudar la tecnologia i les dades de codi obert a resoldre els reptes urbans, com ara l'accés a un habitatge assequible, la transició energètica i una planificació urbana participativa per avançar vers una ciutat sostenible i ecològica. Es va elaborar amb la participació de la ciutadania, les comunitats tecnològiques, els creadors, les empreses tecnològiques i els investigadors del món acadèmic, és a dir, amb els referents principals del nou ecosistema digital.

Barcelona vol dur a terme una transició cap a la sobirania tecnològica que permeti al Govern municipal i a la ciutadania decidir quines són les seves prioritats, la direcció que volen prendre i l'ús ètic de les innovacions tecnològiques amb un impacte social clar i un retorn públic. Això vol dir haver de repensar l'economia i els treballs del futur per poder donar suport a uns models econòmics més sostenibles, justos i col·laboratius.

Per tant, hem evolucionat d'un procés descendent a un procés ascendent mitjançant la promoció de la intel·ligència col·lectiva i amb la implicació de tota la ciutadania a través de la plataforma de democràcia participativa decidim.barcelona.

La participació de la ciutadania en la configuració i en la cocreació de les polítiques públiques és bàsica per a les noves pràctiques democràtiques que estem desenvolupant i reconeixem que la transparència i l'accés obert són clau a l'hora d'assolir compromisos cívics i defensar els drets digitals de la ciutadania.

Us convido a descobrir el Pla Barcelona Ciutat Digital i tots els projectes d'innovació de la ciutat. És un espai obert i dinàmic per aprendre, repensar i innovar. Veniu i uniu-vos-hi!

Francesca Bria és investigadora sènior i assessora en polítiques de la informació i la tecnologia. Té un doctorat en Economia de la Innovació per l’Imperial College de Londres i un màster en Economia Digital de Birbeck, Universitat de Londres. Com a responsable sènior del programa a Nesta, l’agència d’innovació del Regne Unit, ha liderat el projecte D-CENT de la Unió Europea (UE), el projecte europeu més gran sobre democràcia directa i divises digitals. També ha encapçalat el projecte DSI sobre innovació social digital a Europa, assessorant la UE sobre polítiques d’innovació social digital. Ha impartit classes a diverses universitats del Regne Unit i d’Itàlia i ha assessorat governs, organitzacions públiques i privades i moviments socials sobre polítiques de la informació i la tecnologia i el seu impacte socioeconòmic.

Francesca Bria és assessora de la Comissió Europea sobre el futur d’Internet i polítiques d’innovació. Actualment és la nova comissionada de Tecnologia i Innovació Digital a l’Ajuntament de Barcelona, Espanya.

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital