Qui té el control de les nostres dades?
Les tecnologies digitals basades en internet ofereixen cada cop més aplicacions, plataformes o dispositius intel·ligents que generen, emmagatzemen i utilitzen moltes de les nostres dades personals. Aquesta informació viatja per tot el món en condicions de privacitat i seguretat dubtables. Les nostres dades són creuades amb altres i generen perfils que permeten prendre decisions comercials o governamentals al marge del coneixement i els interessos dels mateixos ciutadans. Per aquest motiu, comencen a sorgir veus que defensen els drets de privacitat individual i de llibertat civil dels usuaris a la xarxa, i es promouen accions d’apoderament individual i col·lectiu.
Què és la sobirania digital?
La sobirania digital és la capacitat que té una persona o un col·lectiu per prendre les seves pròpies decisions sobre el que es fa amb les seves dades, les seves actuacions mitjançant la tecnologia i el seu ús, que cerca una independència més gran dels poders comercials de les multinacionals o dels estats.
Què és la comunitat maker?
El moviment maker utilitza les eines de la indústria del programari per revolucionar la manera de construir objectes tangibles i promou l'aprenentatge a través de l'experiència. Encara que el seu estendard és el concepte DIY (Do It Yourself: fes-ho tu mateix), promou el treball en equip, l'obtenció i la producció de coneixement en comunitat i l'anul·lació de l'individualisme en pro del DIWO (Do It With Others: fes-ho amb altres).
L'impacte del moviment maker està penetrant en la societat, canviant la identitat i el significat del consum i desdibuixant els límits entre els consumidors i els creadors. Segons molts observadors, aquesta tendència canviarà la forma de pensar les relacions entre la producció material, la tecnologia, la innovació i la societat.
Què és l’economia plural?
És una economia diversa, distribuïda, híbrida, inclusiva, en què allò que fem junts és cada cop més comú, per pensar formes noves, imaginatives, de col·laboració publicoprivades i publicocomunitàries. I ser capaços de generar una economia local capaç de mantenir-se estable davant dels remolins dels corrents especulatius i fugaços de l'economia global.
Què és l’escletxa digital?
També anomenada fractura digital o esquerda digital, fa referència a la diferència socioeconòmica entre les persones que disposen d'accés a les noves tecnologies i les que no. El terme també es refereix a les diferències que hi ha entre grups segons la capacitat de cadascun per utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de forma eficaç. I que es produeixen a causa dels diferents nivells d'alfabetització i la capacitat d'aprenentatge, que solen presentar-se en funció de l'edat.
Què són les open data?
Dades obertes (open data) són tots els conjunts de dades que es posen a disposició del públic i poden ser reutilitzats i tornats a publicar sense cap restricció.
Per ser obert, un contingut ha de seguir tres principis: ha de deixar al públic el dret a utilitzar-lo, a reutilitzar-lo i adaptar-lo a les necessitats pròpies, i el dret a redistribuir-lo i compartir-lo. L'única restricció és que el producte resultant també ha de seguir el principi de poder ser obert.
I les big data?
Dades massives (o big data) és el nom que reben els conjunts de dades, els procediments i les aplicacions informàtiques que, pel seu volum, la seva natura i la velocitat a què han de ser processades, ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals.
La gestió de grans conjunts de dades s'utilitza per detectar patrons dins seu i fer prediccions vàlides per a la presa de decisions. A les ciutats, la informació relativa al trànsit, els subministraments o l'estat dels serveis permet als governs municipals anticipar-s'hi i millorar.
Què és la innovació social digital (Digital Social Innovation, DSI)?
Són solucions digitals innovadores com a resposta als reptes socials, que s'han desenvolupat gràcies als avenços en la tecnologia, com ara el codi obert i els moviments de dades obertes, el programari lliure de baix cost, el proveïment participatiu (crowdsourcing) i la internet de les coses (Internet of Things, IoT).
Les persones que formen part d’aquest moviment treballen per donar poder als ciutadans i fer-los participar en l'acció cívica. Així generen noves maneres de construir moviments socials, prestar serveis públics i crear impacte social en àmbits com la salut, l'educació, la democràcia, el medi ambient, el transport i l'habitatge.
La DSI té el potencial de millorar la manera com treballen els nostres serveis públics, les comunitats i les empreses.