'Big Data' per a polítiques Públiques

Descripció / Objectius

La presa de decisions per al bé comú s’ha de fer amb el màxim d’informació i coneixement possibles.

L’informe del Departament d'Afers Econòmics i Socials de les Nacions Unides Revision of World Urbanization Prospects (2018) preveu que el 68% de la població mundial viurà en zones urbanes cap al 2050. Una gran concentració de població implica la necessitat de desenvolupar un model de ciutat sostenible. És urgent utilitzar tots els recursos tecnològics per afrontar els reptes de les ciutats que poden ser l’habitatge, la contaminació, el transport, etc.

Actualment, hi ha la possibilitat de mesurar i obtenir dades quantitatives de molts aspectes de Barcelona per complementar visions existents sobre la ciutat des d’un apropament quantitatiu. Les dades representen avui dia una matèria primera molt valuosa per a les institucions. Es recull un 90% de dades més que fa tres anys. Són dades massives (el big data que avui escoltem per tot arreu) que, entenent-les, ajuden a comprendre els problemes reals de l’habitatge, la mobilitat, la contaminació o la participació dels veïns i les veïnes en la vida política municipal.

És l’alt preu del lloguer de pisos un dels factors clau per a l’expulsió dels veïns i veïnes i comerciants de la ciutat? Anna Vergés, directora tècnica de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, explica que una anàlisi acurada de les dades massives pot ajudar a proposar solucions alternatives que contribueixin a aturar aquests desplaçaments forçosos.

El consistori participa en el Projecte europeu H2020 per trobar solucions innovadores a la mobilitat urbana, com ara el C-Mobile. Aquest programa proposa fer servir la intel·ligència artificial en els nostres carrers per facilitar el transport, com ara posar en verd tots els semàfors en el moment que circuli una ambulància, o que els vehicles rebessin un senyal sobre canvis de velocitat en funció del trànsit o la meteorologia. També podria ser molt útil per reduir la contaminació i les incidències viàries.

Notícies

Les autoritats participants en el SCEWC van visitar el Sharing Cities Action Encounter.

Barcelona acull una nova trobada Sharing Cities i dona el relleu de la propera cimera a Seül

dc., 20/11/2019 - 09:59

Barcelona acull del 19 al 21 de novembre el Sharing Cities Action Encounter 2019, una trobada de Sharing Cities organitzada per l'Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya que reuneix representants de 22 ciutats.

Smart City Expo World Congress

Innovació municipal a l’Smart City Expo World Congress

ds., 16/11/2019 - 10:26

Ciutat intel·ligent. Aquest esdeveniment tindrà lloc del 19 al 21 de novembre i disposarà d’un estand municipal centrat en la innovació.

El Pla d’usos de Ciutat Vella guanya el Premi d'Urbanisme Espanyol

dj., 14/11/2019 - 14:50

Smart City. El Pla d’usos de Ciutat Vella ha guanyat el Premi d'Urbanisme Espanyol 2019. El jurat ha destacat el caràcter innovador del planejament, dissenyat mitjançant un diagnòstic que utilitza l’anàlisi massiva de dades i la...

Democràcia, tecnologia i futur a debat a la trobada global del Decidim

dc., 09/10/2019 - 13:27

Participació. Del 29 al 31 d’octubre, la Fabra i Coats presentarà la primera edició del DecidimFest.

Agenda

Subscriu-te al butlletí Subscriu-te al butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per estar informat de les novetats de Barcelona Ciutat Digital