'Big Data' per a polítiques Públiques
Descripció / Objectius
L’informe del Departament d'Afers Econòmics i Socials de les Nacions Unides Revision of World Urbanization Prospects (2018) preveu que el 68% de la població mundial viurà en zones urbanes cap al 2050. Una gran concentració de població implica la necessitat de desenvolupar un model de ciutat sostenible. És urgent utilitzar tots els recursos tecnològics per afrontar els reptes de les ciutats que poden ser l’habitatge, la contaminació, el transport, etc.
Actualment, hi ha la possibilitat de mesurar i obtenir dades quantitatives de molts aspectes de Barcelona per complementar visions existents sobre la ciutat des d’un apropament quantitatiu. Les dades representen avui dia una matèria primera molt valuosa per a les institucions. Es recull un 90% de dades més que fa tres anys. Són dades massives (el big data que avui escoltem per tot arreu) que, entenent-les, ajuden a comprendre els problemes reals de l’habitatge, la mobilitat, la contaminació o la participació dels veïns i les veïnes en la vida política municipal.
És l’alt preu del lloguer de pisos un dels factors clau per a l’expulsió dels veïns i veïnes i comerciants de la ciutat? Anna Vergés, directora tècnica de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, explica que una anàlisi acurada de les dades massives pot ajudar a proposar solucions alternatives que contribueixin a aturar aquests desplaçaments forçosos.
El consistori participa en el Projecte europeu H2020 per trobar solucions innovadores a la mobilitat urbana, com ara el C-Mobile. Aquest programa proposa fer servir la intel·ligència artificial en els nostres carrers per facilitar el transport, com ara posar en verd tots els semàfors en el moment que circuli una ambulància, o que els vehicles rebessin un senyal sobre canvis de velocitat en funció del trànsit o la meteorologia. També podria ser molt útil per reduir la contaminació i les incidències viàries.